При специализирана полицейска операция „Перачите" са образувани две досъдебни производства срещу бивши главни архитекти на община Чепеларе от периода 2006-2008 г. за престъпления по служба.

Това съобщи директорът на ОДМВР-Смолян комисар Кирил Хаджихристев, цитирани от БиТиВи.

В рамките на акцията е извършена полицейска проверка на произхода на капиталите, вложени в строителството на обекти в Пампорово и курортните зони на общините Смолян, Чепеларе и Девин.

Полицейската акция продължава с 12 проверки, където се събират достатъчно данни за извършени престъпления, свързани евентуално и с пране на пари, допълни комисар Хаджихристев.

По думите му сред проверяваните фирми има и чуждестранни капитали, вложени в изграждането на обекти в Пампорово.

Досъдебните производства срещу досегашните главни архитекти на Чепеларе са за случаи, при които не е упражнен достатъчно контрол относно временни обекти в Пампорово, намиращи се върху земи на местна кооперация.

Става дума за търговски обекти, които са с разрешения за временни постройки от сглобяеми конструкции, а са издигнати като монолитни. Служебната ангажираност на главните архитекти е била да преценят какви са проектите и самите обекти, уточняват от полицията.

Във връзка с продължаващите проверки са назначени финансови и данъчни ревизии, които трябва да установят произхода на средствата за изграждане на хотели и заведения.

Сред проверяваните са и чуждестранни фирми, включително офшорни и западни дружества.