МВР стартира нов европроект, който ще осигури на гражданите възможността електронно да плащат глобите си към КАТ и да пускат заявления за лични документи.

На пресконференция във ведомството заместник-силовият министър от служебния кабинет Кирил Хаджихристев представи проекта „Внедряване на решение за предоставяне от МВР на електронни административни услуги, генериращи приход от такси".

По думите му проектът е по Оперативна програма „Административен капацитет" и е на обща стойност 1,016 млн. лева безвъзмездна помощ. Основната му цел е подобряване дейността на държавната администрация и въвеждане на  услуги за гражданите и бизнеса. Проектът е елемент от цялостният процес на въвеждане на най-новите технологии в работата на МВР за цялостно подобрение обслужването на гражданите и бизнеса, категоричен бе заместник-министърът.

Работата по проекта ще продължи 18 месеца и ще протече в тясно сътрудничество с транспортното министерство. Заместник-шефът на ведомството Камен Спасов изрази увереността си, че МВР работи по намаляване на административната тежест. Трябва да си спазваме задълженията и да си плащаме глобите, това е начин за повишаване събираемостта на приходи от глоби и фишове, смята вторият в транспортното министерство.

За избора кои услуги да се електронизират, в МВР се водили от обхвата и честотата на ползване. Стана ясно още, че се планират общо 30 административни услуги, които да тръгнат онлайн до 20 декември 2015 г.

За тази цел ще са нужни софтуер и портал за достъп до новите административни услуги, както и система за онлайн разплащане.

МВР готви и промени при издаването на личните карти. Имаме амбицията да предложим на обществото една автоматизация на тази услуга. В нормативната уредба вече има условия за издаване на карта по електронен път, ако лицето има издаден български личен документ с лично пуснато заявление до 59 месеца преди електронното заявление, както и електронен подпис, обясни Хаджихристев.

Той обяви още, че се работи по разширяване на вече достъпната възможност за проверка онлайн на наличието и стойността на фишове, като желанието на МВР е то да обхване и наказателните постановления.