Подадените сигнали в МВР за купуване на гласове са 253. Образуваните досъдебни производства са 70, задържаните лица са 36 на територията на цялата страна, а съставените протоколи са 888. Това заяви министърът на вътрешните работи Атанас Илков на традиционния вече брифинг пред журналисти, посветен на организацията за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

МВР работи по сигнали на граждани и за лица, които участват в купуването на гласове. Силовото ведомство полага всички необходими усилия за всеки един сигнал и целта е да достигнат до всеки един купувач на гласове. Действията на МВР срещу купуването на гласове няма да приключат само до деня на изборите.

В МВР засега няма и хакерски атаки за предстоящите избори. На брифинга бе показано и видео как МВР изпълнява задълженията си във връзка с всички ангажименти в борбата срещу купения вот в района на Кърджали и Смолян. В двата района се предоставяли дърва на граждани като метод за купуване на гласове.

Основните приоритети на МВР са и разпространението и противодействието на наркотичните вещества, миграционният натиск, Шенген и битовата престъпност. МВР работи с пълна сила и на пълни обороти по всички приоритети, включително и борбата срещу купуването на гласове.

Атанас Илков заяви, че не е бил доволен от определени ръководители на ОДМВР-тата и заради това е предприел смени в ръководствата.

Радев гледа как МВР ще се пребори с купения вот на изборите

Радев гледа как МВР ще се пребори с купения вот на изборите

Той не казва дали ще подпише указа за главен прокурор, избран от нелегитимен ВСС

Илков определи и като "обидни безпочвени обвинения" твърденията на гражданската организация БОЕЦ, които поискаха неговата оставка заради купуване на гласове в полза на Делян Пеевски.

Постигнати са и добри резултати по отношение производството и противодействието на наркотични вещества. Разкрита е лаборатория за производство на синтетични наркотици във Варна и лаборатория за производство и отглеждане на марихуана. При полицейска операция е открита и фабрика за цигари на територията на Горна Малина, която произвежда по 2800 къса в минута.

Министър Илков обърна внимание и на нова схема с въвличане на български граждани, които теглят кредити и ги предоставят на определени лица. Той посочи, че за престъпна схема се оказали потърпевши над 50 лица, но техният брой е нараснал лавинообразно. Задържани са и три лица на територията на Стара Загора във връзка със схемата.

Във връзка с мигрантския натиск на територията на България, Атанас Илков посочи, че са задържани 20 души, които са участвали в незаконен трафик на мигранти към Западна Европа. Той отново подчерта, че мигрантският натиск към България е спаднал със 70%.

Атанас Илков увери, че МВР не изостава в приоритети си на пътната безопасност. Той отчете, че през последната седмица са станали няколко тежки катастрофи, при които са загинали водачи на мотопеди и мотоциклети. В анализа на ситуацията от началото на годината са формирани доста инициативи с мотоклубовете, за да може в краткосрочен период да се вземат превантивни решения и законодателни промени.

Атанас Илков: Няма феномен в търговията с вот за тези избори

Атанас Илков: Няма феномен в търговията с вот за тези избори

От 27 септември започна спецоперация на територията на цялата страна

Системата BG-Alert сработи на 98%. Системата е тествана по друг канал, а не по основния. Тя работи и когато се наложи да работи в реално време, тогава никой български гражданин няма да е необходимо да прави каквото и да било със своя телефон - трябва само да е включен и да не е на самолетен режим, посочи Атанас Илков. В тестовата среда не са получени система, защото всеки един човек е трябвало да си даде съгласието за изпробване на системата, той.

По отношение на наречената "схемата за източване на театрите", вътрешният министър заяви, че има шестима задържани. По думите му е възможно да има и други арестувани.

Министърът уточни, че схемата е добре планирана, но не се ангажира да каже повече информация. От думите му стана ясно, че по първоначалните данни едно лице в Министерство на културата е замесено със схемите с театрите. За кого става въпрос и кое е замесеното лице в схемата не стана ясно. Ясно е обаче, че когато полицията приключи с разследването, ще оповести информацията, уточни министър Атанас Илков.

Засега щетата за бюджета от схемата с източване на театрите е 1.5 млн. лева. Според министъра обаче сумата ще стане по-голяма.

BG-Alert тест - напълно успешен и сега правят анализ
Обновена

BG-Alert тест - напълно успешен и сега правят анализ

Ние не тестваме гражданите, ние тестваме системата - Александър Джартов