Към днешна дата има получени 1 084 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политически права на гражданите. Преобладаващата част - 635 са свързани с купуване на гласове в полза на партии и коалиции. През същия период на предизборната кампания за местна власт през 2019 г. са получени 431 сигнала.

Данни представи вътрешният министър Калин Стоянов по време на брифинг, посветен на местните избори и работата на полицията за гарантиране честността на вота.

Стойностите на един глас за изборите са различни в различните населени места и варират между 40, 100 и 150 лева максимум, посочи Стоянов в отговор на въпрос на News.bg.

За обезпечаването на секциите ще участват около 15 500 служители на МВР, като в момента се съпровождат към съответните СИК-ове и областните управи изборните книжа, системите устройства за електронно и машинно гласуване, както и техническите средства за заснемане на изборните резултати.

МВР използва Географската информационна система за изборните процеси в България. Това е инструмент, създаден да подпомага МВР при подготовката и провеждането на местните избори, като характерното за нея е, че данните се актуализират в реално време. В ГИС се визуализират общият брой на постъпилите сигнали, проверките и броят на сигналите за данни за престъпления.

Образуваните досъдебни производства, които до момента има МВР са общо 142 на брой, като за нарушаване на политическите права на гражданите са 124. В сравнение с 2019 г. тогава е имало 44 досъдебни производства.

Главният секретар на МВР Живко Коцев добави, че има по-голяма активност от страна на гражданите при подаване на сигнали. Най-много сигнали са постъпили от Бургас, Варна, Монтана, Враца, София. В по-голяма част от нарушенията на изборното законодателство касаят текстовете, свързани със създаването на користни мотиви, за да се упражни право на глас в полза определен кандидат или коалиция. Схемите са добре известни - дават се обещание за осигуряване на работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, вересии, дърва за огрев срещу глас. 

МВР ежедневно провежда специализирани полицейски операции с участието на различни структури и институции, за да се ограничи възможността за купен, корпоративен вот. Всеки един постъпил сигнал се проверява обективно и всестранно във взаимодействие със службите, увери Живко Коцев.

Има и първа осъдителна присъда по образувано досъдебно производство в област Плевен, в Несебър също се върви към край на разследването на изборни нарушения и отново образувано досъдебно производство.

До 300 лв. струва гласът на вота в Бургаско

До 300 лв. струва гласът на вота в Бургаско

Неуредени бизнес отношения са мотив за побоя на кандидат-кмет, 5-ма са в ареста