За седмицата преди местните избори на 29 октомври 2023 г. е създадена е необходимата организация да имат възможност да упражнят правото си на глас гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидна лична карта или паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок.

В тази връзка в зависимост от конкретните нормативни изисквания, дирекция "Български документи за самоличност" ще издава ускорено нови лични карти на граждани, които вече са подали вече заявление, или ще бъдат издавани удостоверения за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен/зелен паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 27 октомври 2023 г., по искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. За издаване на такова удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в СДВР, областна дирекция на МВР, районно управление или полицейски участък от 8.30 до 17.00 часа в периода от 24 до 28 октомври и от 8.30 до 19.00 часа на 29 октомври. Ако работното време на съответното звено "Български документи за самоличност" е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва часовия период на 28 октомври (събота) и на 29 октомври 2023 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено "Български документи за самоличност" е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност, и на интернет страницата на СДВР и областните дирекции на МВР.

147 сигнала за изборни нарушения са постъпили в полицията, засега

147 сигнала за изборни нарушения са постъпили в полицията, засега

За купуване на гласове има 82 сигнала

Удостоверенията, които дават възможност за гласуване на изборите, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта. Ако има подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение за гласуване може да се издаде в СДВР и във всички полицейски областни дирекции, районни управления или участъци. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден - 29 октомври 2023 г.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинските администрации.