За изтеклите 5 месеца от началото на годината са регистрирани 34 016 престъпления, което с 5% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г. Данните представи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Намалява броят на престъпленията, свързани с наркотиците - 17%, и при престъпленията, извършени в условията на домашно насилие - 7%. При противозаконните отнемания на автомобилите има обаче завишаване и МВР съсредоточава усилията си там. 

182 са специализираните полицейски операции за периода 1 януари - 31 май 2022 г. 87 са полицейските операции за противодействие на организираната престъпност, от които 10 са осъществени в партньорство с чужди служби. На територията на страната са задържани 339 души и са образувани 190 досъдебни производства.

Охранителна полиция е реагирала на 330 812 сигнала. 

Възраждане представиха справка на МВР за пожар в АЕЦ Козлодуй

Възраждане представиха справка на МВР за пожар в АЕЦ Козлодуй

Възраждане заподозря, че умишлено е скрита информация от държавните органи

В останалите направление, от МВР също представиха данни:

Пътната безопасност през първите пет месеца на 2022 г. - настъпили са 2 236 тежки катастрофи, при които са загинали 176 и са ранени 2 768 лица. Над 200 камери са закупени от началото на годината.

Обстановката на държавната граница и миграционните процеси - сериозно увеличение за първите пет месеца, като засечените опити за преминаване на граждани на трети страни са над 38 000. В огромната си част мигранти, опитали се да преминат са на българо-турската граница.

От 21 април е активиран Планът за действие при извънредни ситуации заради увеличен миграционен натиск по границата на Република България с Република Турция.

97% от мигрантския натиск идва от турската граница

97% от мигрантския натиск идва от турската граница

Преминат е 100% капацитета за местата за задържане в структурите на дирекция "Миграция"

Като проблем, в който са се включили и служителите на МВР, е възникналата усложнена обстановка във връзка с войната в Украйна. От началото на военния конфликт у нас са пристигнали 314 347 украински бежанци, от които 83 391 непълнолетни лица. Страната са напуснали 235 866 украински бежанци. Към момента в страната ни се намират 78 81 украински бежанци, от които 30 182 са непълнолетни.

Над 20 000 сигнала са обработени за произшествия за пожар. Ликвидирани са 15 288 пожара.

Екстрадират у нас заподозрения за убийството на Алена Щерк

Екстрадират у нас заподозрения за убийството на Алена Щерк

Адвокатът му твърди, че не се е укривал от властите

Директорът на ГДНП Венцислав Кирчев представи разкриваемостта на убийствата в страната през 2022 г., като подчерта бързото разкриване на убийството на ИТ специалистката Алена Щерк.

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов също се похвали за свършената работа на службите, като акцентира, че тя се осъществява съвместно с МВР. Той посочи, че служителите на ГДБОП са наблегнали на разкриване на незаконните престъпления на мигрантите - хванати са 145 души, като 32 от тях са се занимавали с каналджийство.

На представянето на основните резултати от работата на МВР за първите 5 месеца от началото на годината присъстваха вътрешния министър Бойко Рашков, директорът на ГДБОП Калин Стоянов, директорът на Жандармерията Тодор Гребенаров и шефът на Пожарната главен комисар Николай Николов.