Имало е пожар в АЕЦ Козлодуй. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. За инцидента партията алармира още миналата седмица, но тогава стана ясно, че вицепремиерът Асен Василев не е бил информиран, а социалистът Драгомир Стойнев остро реагира на казаното от Възраждане.

От брифинга на Костадинов стана ясно още, че вчера е разпоредена проверка за инцидент в АЕЦ "Козлодуй". "Възраждане" заподозря, че умишлено е скрита информация от държавните органи. В сайта на МВР обаче е обявено, че има сигнал за инцидент в Пети блок. Костадинов припомни, че миналата седмица Стойнев казал, че е говорил с човек от централата и е уверен, че няма инцидент. Ние му вярваме, но някой го е подвел, подчерта Костадин Костадинов.

Между втора и трета степен е инцидентът в централата, по думите му. Защо информацията не е предоставена на ръководството на държавата, недоумява обаче Костадинов. От партията похвалиха работата на служба Пожарна безопасност. "Когато ние говорим - говорим истината", изтъкна Костадин Костадинов.

Съобщение на сайта на МВР от 25 май гласи, че на 24.05.2022 г. в 09:46 часа в ОЦ при РДПБЗН - Враца е получен сигнал за пожар в Главна циркулационна помпа № 3, в хермозоната на V енергоблок, на територията на електропоизводство-2, на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Асен Василев не е получавал доклад за инцидент на територията на АЕЦ „Козлодуй“

Асен Василев не е получавал доклад за инцидент на територията на АЕЦ „Козлодуй“

Той добави, че при условие, че от АЯР не са сигнализирали правителството