Германските власти са обявили турския гражданин Фарук Бекташ за общодържавно издирване. Това съобщават от пресцентъра на МВР, часове, след като вътрешната министърка Румяна Бъчварова обяви, че Германия е отказала да го екстрадира.

Припомняме, че по думите на Бъчварова, Германия е отказала да екстрадира Бекташ, за да бъде съден у нас. Германия имала някакви аргументи, които тя не знае. Според вътрешния министър не може да се говори, че Германия може да има игра или спекулации с когото и да било.

Германия не ни дава турчина Бекташ, за да го съдим

Германия не ни дава турчина Бекташ, за да го съдим

Турският гражданин изчезна, след като бе пуснат под домашен арест

В разпространеното часове по-късно от пресцентъра на МВР съобщение се посочва, че всъщност Бекташ се издирва от германските власти, за да бъде задържан.

От вътрешното министерство предоставят и хронология от комуникацията с германските власти. От нея става ясно, че след като Фарук Бекташ е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, е получена информация, че германските власти не смятат за необходимо той да бъде задържан. Мотивът е, че той е регистриран на един и същ адрес от 1982 г., престъплението, за което се издирва е извършено по непредпазливост, както и поради уседналостта на издирвания и неговата възраст.

Германските власти допълват, че е издадена заповед Фарук Бекташ да се яви в съответния съд. Изпълнението на въпросната заповед щяло да покаже дали той е съгласен да бъде предаден.

От МВР подчертават, че българските компетентни органи полагат всички усилия, за да бъде предаден Фарук Бекташ на българското правосъдие.