Вътрешният министър Калин Стоянов предлага при 0.5 промила в кръвта да се търси наказателна отговорност. Предстои да се закупят апаратите за взимане на проби, които струват около 130-140 000 лв.

Броят на досъдебните производства за месец август за пияни шофьори на пътя е 438, за наркотици - 405.

МВР не отнема автомобили, а това се извършва от съда, отчете Стоянов в студиото на bTV. Вместо всеки един гражданин да се чуди какво ще се случи с неговия автомобил, нека по-добре да не разсъждава и да не дава повод това да се случва, призова вътрешният министър, според когото отнемането на автомобили като превантивна мярка категорично работи.

В борбата срещу нелегалната миграция Стоянов обясни, че ГДНП са изпратили сигнал към МВР за миниван за превозване на мигранти по Околовръстното шосе на София. Извършени са заградителни мероприятия, като шофьорът на минивана е отказал да се подчини. След като е отказал да се подчин,и е започнало преследване и на разклона с бул. "Черни връх" е извършена катастрофа с таксиметров шофьор, а четирима от пътниците са настанени в болница с леки наранявания. Превозвани са 17 чужди граждани - афганистанци, а шофьорът е криминално проявен и неправоспособен.

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Това приеха народните представители с поправки в Наказателния кодекс

Стоянов увери, че подходът по охрана на българо-турската граница дават резултат. Работи се и по организираните престъпни групи. През последните няколко месеца е много малък процентът на български граждани, които превозват нелегални мигранти. Мигрантите биват превозвани основно от Украйна, Румъния и Молдова.

Във връзка със случая, при който полицай стреля по 18-годишен крадец, който впоследствие почина, Калин Стоянов добави, че от изясненото до момента МВР застава зад решението на полиция да използва огнестрелно оръжие по отношение на лице, което е извършител на тежко умишлено престъпление.

Полицаят, стрелял по 18-годишния крадец, може и да не получи обвинение

Полицаят, стрелял по 18-годишния крадец, може и да не получи обвинение

Всеки един детайл може да промени решението на прокуратурата

Има данни, че починалото лице е било част от група, която е заплашвала жертвите си с оръжие. Полицаят е използват оръжието си, след като многократно е използвал вербални предупреждения и предупредителни изстрели. Полицаят е стрелял с личното си оръжие с бойни патрони и най-вероятно ще понесе административна отговорност.

Според Калин Стоянов нямало никакъв проблем полицаите да носят със себе си както личното си оръжие, така и три оръжия, ако искат. Не е имало стоп-патрон в оръжието на полицая. Един патрон е попаднал в тялото на 18-годишното момче. Полицаят е бил много добре подготвен и многократно е бил награждаван, стана ясно още от думите му.