Спецоперации срещу купуването на гласове и конвенционалната престъпност се провеждат в Самоков и в областите Разград, Търговище и Стара Загора, съобщиха от МВР.

В Разградско се проверяват имоти, моторни превозни средства, места, за които има съмнения за евентуална дейност в нарушение на изборното законодателство. В акцията участват екипи от различни полицейски структури и жандармерия. Проверяват се също търговски обекти, заложни къщи, автоморги и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършват престъпна дейност или административни нарушения. На изградени контролно-пропускателни пунктове (КПП) се извършва контрол на преминаващите превозни средства. 3 временни пункта функционират в района на Разград, 3 са в Исперихско, 5 - Кубратско, и 2 - на територията в обхвата на Районното управление в Лозница. Съвместно с екипи на жандармерията са проверени над 600 превозни средства.

Проверени търговски обекти и места, за които има информация, че се извършва незаконна дейност, свързана с търговия с гласове. Бележници с имена на хора и различни суми срещу тях са открити в смесени магазини в село Дряновец. Вариращите до 161 лв. суми според собствениците на обектите са вересии. Проверява се дали става дума за купуване на гласове или за действително натрупани задължения от неплатени стоки. Тетрадка с имена и прякори на хора е открита и в смесен магазин в град Завет. Срещу тях за записани суми от 30 до 360 лв. Образувана е проверка по чл.167, ал.2 от НК.

В частен имот в град Исперих е открита акцизна стока без бандерол. В рамките на операцията са конфискувани 40 литра етилов алкохол, съхраняван в туби. Води се проверка по чл.234, ал.1 от НК. Незаконно добити дърва са установени в два частни имота в кубратските села Беловец и Брестовене - общо 15 кубика без контролна горска марка и документи за произход.

МВР реагира на над 250 сигнала с близо 40 задържани за купуване на гласове

МВР реагира на над 250 сигнала с близо 40 задържани за купуване на гласове

Действията на МВР срещу купуването на гласове няма да приключат до деня на изборите

В превантивната акция в област Търговище, започнала рано сутринта участват служители на "Охранителна", "Криминална" "Икономическа" и "Пътна" полиция в областната дирекция, служители на трите районни управления в областта и жандармерия. Проверяват се моторни превозни средства, частни адреси, търговски обекти, заложни къщи, офиси на дружества, предоставящи бързи кредити, питейни заведения, пунктове за изкупуване на метали и за продажба на дърва за огрев. Осигурено е засилено полицейско присъствие на рискови места, идентифицирани след оперативен анализ, за които е постъпвала информация, че съществува риск от свързани с изборния процес нарушения. Проверяват се лица от активния криминален контингент. Обект на проверките са също притежанието и разпространение на наркотици, на акцизни стоки и артикули на защитени търговски марки, спазването на изискванията за придобиване и съхранение на огнестрелно оръжие, търговията с черни и цветни метали и лихварска дейност. Засилени проверки се извършват и по линия на пътната безопасност.

След проверка на два търговски обекта в села в община Търговище са иззети тетрадки с имена на хора съответните населени места и дължими от тях суми. Образувани са преписки по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс, по които се извършват проверки. Проверява се отново дали списъците са за реални вересии или купен вот.

4 престъпления са разкрити в община Омуртаг. В три частни имота в село Беломорци са установени дърва за огрев без документи за произхода им. Извършват се проверки, а след приключването им, резултатите ще бъдат докладвани в прокуратурата. Заловен е и извършител на кражба на дървен материал от частен имот в село Илийно. Дървеният материал е намерен и е върнат на собственика.

В търговски обект в Търговище са засечени 32 л алкохол без акцизен бандерол. Алкохолът е иззет по надлежния ред. Задържани са за срок до 24 часа двама мъже - в Търговище и в Попово, за държане на марихуана и синтетични канабиноиди.

МВР търси купувачи на гласове и бандити във Варна, Хасково, Благоевград и Ловеч
Обновена

МВР търси купувачи на гласове и бандити във Варна, Хасково, Благоевград и Ловеч

Има десетки задържани за различни престъпления

До момента са проверени 12 заложни къщи и фирми за бързи кредити. Проведени са превантивни беседи срещу корпоративния вот. Проверени са 280 МПС. Съставени са 30 акт за установени административни нарушения и са наложени 169 глоби с фиш. Съставени са 9 протокола за предупреждение по чл. 65 от Закона за МВР, 4 от които са свързани с изборния процес.

И в Старозагорско съвместни екипи от служители на охранителна, криминална, икономическа и пътна полиция, на жандармерията и районните управления в областта извършват проверки на превозни средства, частни адреси, търговски обекти, заложни къщи, офиси на дружества за бързи кредити, питейни заведения, пунктове за изкупуване на черни и цветни метали и за продажба на дърва за огре, както и рискови места по отношение на свързани с изборния процес нарушения.

Операцията е насочена срещу престъпленията, свързани с нарушения на изборното законодателство, както и към противодействие на битовата престъпност. В района на Гълъбово се извършват съвместни проверки от полицейски и служители на контролните органи на други институции. Проверени са 120 души, 130 МПС, 5 търговски обекта, 3 пункта за черни и цветни метали, 6 заложни къщи, 3 автоморги, автосервизи и депа. Съставени са 64 фиша и актове за нарушения.

От началото на предизборната кампания са били получени пет сигнала за нарушения на изборното законодателство в областта, като по три от тях проверките са приключили и материалите са изпратени в прокуратурата. Другите два сигнала са постъпили днес, извършват се проверки и резултатите също ще бъдат докладвани на обвинението.

И на територията в обхвата на Районното управление на Самоков днес е проведена съвместно с жандармерията специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, пресичане на потенциални нарушения на изборното законодателство и стабилизиране на средата за сигурност. По данни към 16 часа са разкрити две престъпления, а извършителите са задържани. Проверени са 142 души и 105 превозни средства. Съставени са 28 фиша и 5 акта, заснети са 19 нарушения на ограниченията на скоростта. Връчени са 13 електронни фиша. Проверени са 12 търговски обекта, 8 заложни къщи и 6 фирми за бързи кредити.