Все още няма заподозрян за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина. Това съобщи по време на извънредна пресконференция в СДВР зам.-директорът на столичната полиция Ивайло Спиридонов.

Припомняме, на 9 юли беше открит труп на младо момиче в парка между заведението „Маймунарника" и сградата на БНР на бул. „Драган Цанков".

Служителите обаче мълчат за подробности около жестокото убийство, макар че се знае, че Яна е изнасилена и след това убита. По думите на Спиридонов, самата пресконференция не е в полза на разследващите. „Колкото по-тихо се работи, толкова по-бързо можем да стигнем до извършителя", коментира той.

Той опроверга голяма част от информацията, изтекла в някои медии, че жертвата е била наркоманка, клошарка и алкохоличка. Ивайло Спиридонов посочи, че при огледа на мястото на инцидента са намерени личните вещи на жертвата и допълни, че няма данни нещо от тях да липсва.

Извадени са разпечатки от мобилния й телефон, който също е бил е намерен на мястото на инцидента. Издирват се хората, с които тя последно е контактувала.

"Първоначално на колегите нищо характерно не им е направило впечатление, не е имало нищо, което да им подскаже, че става въпрос за убийство", обясни Ивайло Спиридонов. Той обаче допълни, че Яна е била намерена частично облечена, което навело разследващите на мисълта, че може да става въпрос за насилствена смърт.

На седмица имаме поне 4-5 случаи, които ни говорят за насилствена смърт, но впоследствие се оказва, че не е така", обясни зам.-директорът на СДВР.

В понеделник след изготвянето на аутопсията е станало категорично ясно, че момичето е починало от насилствена смърт. Спиридонов обаче категорично отказа да коментира как е настъпила смъртта и посочи единствено, че това е станало в малките часове на нощта след концерта на Judas Priest на стадион „Българска армия", който свърши близо два часа след полунощ.

При първоначалния оглед не са били забелязани следи от насилие. Към момента няма заподозрян, обясниха разследващите. По думите на Ивайло Спиридонов десетки хора са минали на разпит в СДВР, а някои са били проверявани с детектор на лъжата и алибито им се проверява.

Разследващите са установили, че в периода, в който жертвата е била в района, там е имало около 500 души. Спиридонов се обърна към всички, които са били наблизо по време на инцидента, да се свържат с полицията и да дадат повече информация за случилото се.

В нощта на инцидента Яна е била със свои приятели в заведение в парка. Те са се събрали там, тъй като някои от тях не са имали пари, за да си купят билет за концерта и са слушали музиката отвън. Приятелите на Яна не са подали сигнал в полицията, че тя е изчезнала.

Роднините й живеели в провинцията. Разследващите обясниха, че жертвата е имала интимен приятел, но не пожелаха да разкрият дали в нощта на инцидента той е бил заедно с групата в Борисовата градина.

Спиридонов посочи, че разследването продължава и всяка публично обявена информация по случая би могла да помогне на извършителя да изгради алибито си за часовете около убийството.

Няма установена серийност на престъпленията в Борисовата градина, подчерта зам.-директорът на СДВР. Той посочи, че извънредната пресконференция е свикана заради „свободните съчинения" в средствата за масова информация, както и масовата истерия в групата във Фейсбук, създадена в памет на Яна.

Той обясни, че този случай не е обявен от СДВР, тъй като, както в много случаи на убийства, насилствената смърт се установява, едва когато се извърши аутопсията. „Случаят е такъв и затова не е обявен в бюлетина на СДВР като класическо убийство", обясни Спиридонов.

Той опроверга информацията, че в Борисовата градина вилнее сексуален маниак. „Това не е истина", категорично заяви Спиридонов. По думите на разследващите през 2010 г. в Борисовата градина има извършени 5 грабежа, 2 от които разкрити. От началото на 2011 г. до момента има два извършени грабежа, които също са разкрити. През 2010 г. са регистрирани 4 хулиганства, които са разкрити.

През 2011 г. е имало 11 случая с наркотици и 1 хулиганство - случаят с изрисуването на Паметника на Съветската армия. Другите характерни престъпления са кражби на вещи и части от МПС във връзка с футболните срещи на Васил Левски и многото паркирани автомобили.

В Борисовата градина има едно убийство през 2008 г. на 28-годишния Михаил Стоянов. Извършителите са задържани през 2010 г. Те са извършвали грабежи и трима от тях са били съпричастни към убийството. По всеки такъв случай на убийство се работи с години, обясниха още разследващите.