Служители на ГДБОП и СГП са разкрили схема, по която дружества в областта на енергетиката са работили, за да избегнат плащането на данъци в особено големи размери.

Има данни и че организираната група се е занимавала и с пране на пари. Операцията е реализирана на територията на София и Враца.

Претърсени са 8 адреса - жилища и офис сгради, откъдето са иззети счетоводни и банкови документи, компютърни конфигурации, магнитни носители, запис на заповеди за суми от около 2 милиона лева.

Там са открити и документи за водено „черно" счетоводство, като сумите, изписани в тях, са на стойност за около 3 милиона евро.

Според разследването на този етап дружествата са представяли пред данъчните документи с невярно съдържание- данъчни фактури, отчети за приходите, разходите и счетоводните баланси, като по този начин неправомерно усвоявали огромни средства.

Установени са данни за престъпления във връзка с извършени ремонтни дейности по изграждането и рехабилитацията на ТЕЦ „Марица-Изток 3", при които са нанесени щети в особено големи размери.

На този етап са повдигнати обвинения на четирима души. Образувано е досъдебно производство по описа на СГП по чл. 253 във връзка с чл. 255 от НК.

Припомняме, в края на май месец МВР установи нарушения в "Мини Марица-изток"
Преди това бе извършена и проверка на рудник „Трояново-север" бяха констатирани неправомерно изписани резервни части.