Специализирана полицейска операция срещу производството и разпространението на наркотици и търговията с акцизни стоки на територията на Благоевград бе проведена от служителите на реда. В хода на акцията, реализирана на 30 юли и 1 август са иззети над 32 кг марихуана. Част от дрогата е намерена  в къща в с. Катунци, обитавана от  И.В., криминално проявен. Друга - в местността „Шиевица", в  землището на с. Стара Кресна, където били засети 16 растения  Малко количество от  тревата е намерено и в лек автомобил  „Опел Астра", управляван от Б. М./22г./  от село Драката, засечен в Сандански. Той също е задържан.

Близо 520 гр хероин били иззети от униформените, след като на пътя Петрич - Кулата, в района на село Дрангово спрели за проверка лек автомобил „БМВ", управляван от криминално проявения П.К./34г./ от Петрич. Двете топки с кафяво, прахообразно вещество били укрити в технологична кухина под предния капак на колата. Пак там имало и найлоново пликче с  1,1 грама кокаин. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 354 а ал. 1 от НК, с постановление на прокуратурата мярката му „задържане под стража" е удължена за 72 часа. Предстои искане за постоянното му задържане.

Около 20.00 часа същия ден служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност" и сектор „Криминална полиция" предприели проверка и на адрес в Благоевград, където задържали криминално проявените местни жители М.С./39г./, В.С./18г./ и Н.С./20г./. При извършените процесуално-следствени действия на различни места в къщата били намерени и иззети два плика с около 200 грама канабис, електронна везна и 380 къса  цигари „Мarlboro", без акцизен бандерол. В таванско помещение е открита карабина без установена марка и найлонов плик с 10 боеприпаса за нея. По случая в ОДМВР Благоевград е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 а ал. 3  и чл. 339 ал. 1 от НК, уведомена е районната прокуратура.

В хода на операцията са проверени 53 обекта за незаконна търговска дейност с акцизни стоки, иззети са близо 10 литра контрабанден алкохол и 2000 къса цигари. Наливният алкохол бил открит в  магазин в Благоевград, стопанисван от 23-годишен мъж, а цигарите  - иззети при проверка на сака на И.Й. /20г./в Петрич и в кафе аперитив в Сандански. Образувани са заявителски материали за извършени престъпления по на чл. 234, ал.1 от НК, а работата по документирането на случаите продължава.