В рамките на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 7888 моторни превозни средства (МПС). Общо 10 526 водачи и пътници са подложени на контрол, съобщи Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Акцент в акцията е било недопускането на управление на МПС от водачи, които са употребили алкохол, наркотични вещества или техните аналози, както и от неправоспособни шофьори. В хода на операцията са съставени 2192 фиша и 525 акта за установени административни нарушения.

Според статистиката на МВР, общо 22 водачи са били засечени да шофират след употреба на алкохол: 15 от тях с концентрация от 0,5 до 1,2 промила, и 7 с над 1,2 промила. Трима от тях са отказали да се подложат на тест. Освен това, седем водачи са установени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози, като петима от тях са отказали тест за наркотици.

В рамките на операцията е използван и методът "линеен контрол", при който са проверени 1993 МПС и 2396 водачи и пътници. За констатирани нарушения са съставени 667 фиша и 112 акта за установени административни нарушения (АУАН). По този метод са установени двама водачи с алкохолна концентрация от 0,5 до 1,2 промила и един водач, шофирал под въздействие на наркотични вещества или техните аналози.

МВР хвана 28 пияни и 7 дрогирани водачи седнали зад волана

МВР хвана 28 пияни и 7 дрогирани водачи седнали зад волана

Проверени са 7883 моторни превозни средства