МВР отговори на твърденията на прокуратурата за разпространяване на невярна и манипулативна информация по случая с разбитата организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти.

От силовото ведомство заявяват, че действията на служителите от Дирекция "Вътрешна сигурност" (ДВС) по случая се основавали на постъпило постановление от прокурор при Специализираната прокуратура "за възлагане на ОИМ и ПСД" по наказателното производство. В ДВС било получено и писмо от Спецпрокуратурата за определяне на служител, който да присъства на координационна среща между всички структури, участващи в операцията, в сградата на спецобвинението. Поводът били планираните съвместни действия. В ДВС била установена съпричастност на служител на МВР към случая. С цел цялостно разкриване и документиране на престъпната дейност бил изготвен план, съгласуван с наблюдаващия прокурор.

От МВР цитират част от последвалото съобщение на прокуратурата: "Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай - служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство."

В тази връзка от Министерството на вътрешните работи обясняват, че входа на операцията служител на Зонално жандармерийско управление-София бил задържан за срок до 24 часа служител от представители на "Вътрешна сигурност". С него бил проведен разговор в сградата на ГДБОП, а в последствие - и разпит в качеството му на свидетел. Заповедта за задържането му била известна на наблюдаващия прокурор. След съгласуване с водещ следовател от Следствения отдел при Специализираната прокуратура жандармеристът наистина бил освободен и спрямо него не били прилагани други мерки за неотклонение.

МВР изброи 116 разследвания "на трупчета" в прокуратурата

МВР изброи 116 разследвания "на трупчета" в прокуратурата

Става дума за приключени в ГДНП и ГДБОП преписки и проверки

От МВР припомнят също, че в съобщението на прокуратурата се твърди, че разработката е на ДАНС, както и че ръководителят на престъпната група не е задържан заради изтичане на информация от силова структура извън ДАНС.

От вътрешното министерство отбелязват, че законодателят е предвидил прокурорът да упражнява контрол за законосъобразното протичане на разследването и да го ръководи с цел привличане към наказателна отговорност на лица, за които в хода на разследването са събрани достатъчно данни за извършено престъпление.

"Възниква въпросът, защо 4 години Прокуратурата не събра доказателства и не разкри кой изнася информация. Риторичен въпрос, имайки предвид, че това е едно от делата, за които МВР е уведомило Инспектората на ВСС за необосновано забавяне от страна на прокуратурата.

Прави впечатление, че за пореден път, когато МВР изпълнява законовите си задължения да информира обществото за резултатите от своята работа, прокуратурата приема това като атака към нейната независимост. В същото време, за пореден път ставаме свидетели как органът, който трябва да упражнява надзор по законност, в официални съобщения или позиции изнася неверни твърдения и факти", изтъкват от силовото ведомство.

Прокуратурата не била длъжна да държи в течение МВР

Прокуратурата не била длъжна да държи в течение МВР

Обвиняват Рашков в нарушаване презупцията за невинност

"МВР се надява, че публикуването на невярна информация е непредумишлено от страна на прокуратурата и го отдава на нейната натовареност в борбата с престъпността или недобра координация между отделните й структури.

МВР призовава представителите на медиите да публикуват вярна и проверена информация, отразяващи всички гледни точки дори и когато тя е съобщена от официален орган", реагират от Министерството на аналогичен текст от съобщението на Спецпрокуратурата.