Министерството на здравеопазването започва масови проверки на хранителни обекти и заведения за обществено хранене, за да се установи дали се спазват европейските изисквания за безопасност на храните, които консумираме, информира БТВ.

От собствениците на заведения ще се изисква да водят всеки ден дневник за хигиенния контрол на обектите си. Потребителите трябва да бъдат внимателни като купуват хранителни стоки и да четат етикетите им, заяви доктор Светлана Черкезова, експерт от здравното министерство.

Вече са факт и първите проверки по изискванията за хигиена на хранителните продукти. Експерти установиха, че внедряването на системата за безопасност става поетапно.

След приемането на страната ни в ЕС влизат в сила и новите задълженията за хигиена на храните. За целта всички производители и търговци на такива продукти трябва да разработят система за безопасност, като основните изисквания са систематизирани в 7 точки.

"Тези системи могат да се разработят и във времето, защото ние сега тепърва започваме проверките и според дадените ни указания от Министерството на здравеопазването ако все още няма напълно разработена система ще издадем необходимите предписания", заяви д-р Нели Иванова от РИОКОЗ - Велико Търново.

В повечето търговски обекти внедряването на европейските стандарти за хигиена става поетапно.

 

Според Емил Борисов, управител на магазин за храни "По новата система ХАСЕП, която предстои внедряване в магазина имаме сключен договор с фирма изпълнител, която ще се проведе на три етапа - в момента е в действие първи етап."

Собствениците на новооткрити обекти имат право на 3-месечен гратисен период за въвеждане на изискванията. Санкциите при откриване на нарушения варират от 2 000 до 3 000 лева.