олко дълго трае българското "За вечни времена"? За подобен казус ни писа наш читател от Варна, който на два пъти се натъква на груба кражба на гробното място на родителите му, платено за "вечни времена".

През 1994 г. баща му е погребан в гробището на варненското село Тополи. Тогава той откупува гробното място "за вечни времена". По-късно вандали чупят надгробния паметник, което се оказва една от стъпките за овладяване на гробното място.

През 2015 г. - 21 години след смъртта на бащата, почива и майката на Добрил Костадинов. Въпреки желанието на техния син да ги погребе в един гроб, това изглежда невъзможно - някой е присвоил гроба на баща му и там има погребан друг човек. Предоставят му гроб, в съседство с гроба на баща му, където той погребва майка си и тленните останки на баща си.

Снимка 510750

Източник: Добрил Костадинов

Пет години по-късно - 2020 г. се оказва, че и този семеен гроб вече е променен - там има погребан друг човек. Припомняме, според българските закони трябва да минат 8 години, за да може в един и същи гроб да бъде погребан друг човек. Ако гробът е откупен, това трябва да е член на семейството, за който има изрично съгласие да бъде погребан там.

Според НАРЕДБА № 2 от 21.04.2011 г. за здравните изисквания към гробищни паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници, публикувана на страницата на дружество "Обреди", което стопанисва въпросното гробище е нужно 8 г. да са минали от първото погребение, за да може да се погребе втори човек на същото място.

"Чл. 25. (1) Изравянето на трупове или останките им за последващо използване на същото гробно място се разрешава най-малко след 8 години от последното погребване и се извършва през деня."

Снимка 510751

Източник: Добрил Костадинов

"Общият гроб на родителите ми липсва, а на тяхно място има друг човек. Погребението на другия човек е било извършено на 31.01.2019 г., 3 години и 3 месеца след като сме погребали майка ми, в същия гроб. В последствие се оказва, че телата на родителите ми все още са в същия гроб, но върху тях, в абсолютен разрез със Законите е погребан друг човек", пише Костадинов.

От прокуратурата му отказват образуване на дело по случая. 

"Е, казвам Ви от опит - дори и в гроба няма сигурност, поне не и в България. Не приемам за нормално, човешко дори, да се оскверняват гробове, които изглеждат "апетитни". Тук имам предвид гробни места, които се намират в по-добре уредени части на съответните гробищни паркове", пише читателят ни.

Той е категоричен, че повторният случай говори за установена практика, не за грешка.

Добрил Костадинов пита защо прокуратурата не се самосезира, когато има явно нарушение на Законите.