Близо половин милион къса контрабандни цигари са задържани в района на ГКПП-Маказа, съобщават от пресцентъра на МВР.

В спецоперацията са участвали криминалисти на Областната дирекция на МВР-Кърджали, колегите им от Районно управление-Кирково, гранични полицаи от Момчилград и митничари от бюрото в Кърджали.

Около 20.00 часа снощи за проверка бил спрян товарен „Мерцедес” с хасковска регистрация. Зад волана бил 58-годишен мъж. При проверката полицаите и митничарите се натъкнали на специално изработен тайник в багажното отделение. В него били скрити 449 800 къса цигари без бандерол.

От полицията допълват, че е била уведомена Районната прокуратура в Момчилград, а по описа на Митница-Пловдив е започнато досъдебно производство.

Шофьорът на возилото е задържан.

Контрабандисти с 25 мастербокса цигари са хванати и от кюстендилски граничари, допълват от пресцентъра на МВР. В района на град Кресна униформените спрели за проверка лек автомобил с висока проходимост „Тойота”. В задната част на джипа те открили мастербоксите с 12 500 кутии цигари без български акцизен бандерол.

Двамата пътници в автомобила – на 44 и 34 години от Кресна, са задържани.  Повдигнати са им обвинения и им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция”.