Да се уточни точно на кои пешеходни пътеки пешеходецът не носи отговорност, ако се случи катастрофа. Това коментира Бойко Рановски, началник на КАТ "Пътна полиция" във връзка с готвените промени в Закона за движение по пътищата относно идеята пешеходецът да не е съпричинител на пътнотранспортно произшествие, когато става дума за пешеходна пътека.

Пешеходецът няма абсолютно право на зебра, обяви Висшият адвокатски съвет

Пешеходецът няма абсолютно право на зебра, обяви Висшият адвокатски съвет

Пешеходците трябва да сигнализират намерението си да пресичат

По определението за пешеходна пътека продължението на тротоара също било пешеходна пътека. "Ако пешеходната пътека е маркирана, сигнализирана, действително пешеходецът трябва да не носи отговорност", заяви Рановски. Началникът на КАТ очаква текстовете да бъдат уточнени в пленарна зала.

Комисар Рановски уточни, че когато ПТП-то е на пешеходна пътека с уточнението, че водачът е нарушил правилата за движение, тогава пешеходецът не носи отговорност.

При нарушение на въведената временна забрана за движение (както имаше при усложняване на зимната обстановка - б.р.) вече ще има санкция от един месец лишаване от правоспособност, 300 лева глоба и спиране за месец от движение като принудителна мярка.

Майка с количка направи забележка на шофьор за неспиране на зебра, той я наби

Майка с количка направи забележка на шофьор за неспиране на зебра, той я наби

Пред Централната поща в Разград

Рановски бе категоричен, че ако нарушителят е примерно, турски шофьор, това не го освобождава от отговорност, когато е нарушил правилата за движение. "Фирмата, която е допуснала този водач да направи това нещо, си носи отговорност", категоричен бе Рановски.