При проверката на багажа на норвежка туристка на Летище Бургас са открити фотоапарат "Канон" и камера "Сони". Десет дни по-рано жената ги е обявила за откраднати, а така наречените "откраднати вещи" са аоткрити в личния й багаж.

Във втория случай холандски турист заявил в полицията на 13 август, че от него са откраднати фотоапарат "Панасоник Лумикс", слънчеви очила "Полароид", слънчеви очила "Карера", ръчен часовник "Гес" и ръчен часовник "Керамика". По думите му кражбата била извършена три дни преди да подаде сигнал. Вещите са открити в багажа на туриста при отпътуването му от България на 15 август.

Това показва, че порочната практика през годините чуждестранните туристи да заявяват кражби на вещи, за да получат удостоверение от Районно управление - Несебър и така да могат да получат застрахователното обезщетение, продължава.

Особена черта на този вид измама е, че туристите дават сигнал, че вещите им за откраднати само няколко дни преди отпътуването си от България.

Това е и причината от няколко години органите на реда да работят със служителите от Граничен полицейски участък - Летище Бургас и при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи, за да проверят обстойно багажа на туристите за "откраднатите вещи".