Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд сирийския гражданин Омар Аднан, обвинен в умишлено убийство на двамата полицаи, загинали при предизвиканата от него катастрофа на автобус с мигранти и патрулка в Бургас.

Припомняме, че фаталният инцидент стана след полицейско преследване на 25 август 2022 г. Омар Аднан и двама негови сънародници, които превозваха нелегални мигранти от Сирия, Иран и Мароко, вече са осъдени за каналджийство.

Сега шофиралият автобуса Аднан се изправя пред съда за това, че при управление на пътнически автобус е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат от което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този начин умишлено е причинил смъртта на двама полицейски служители, намиращи се в автомобила. Престъплението е е квалифицирано по чл.342, ал.3, б. "в", алт. втора, вр. ал.1, предложение трето от НК, вр. чл.21, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.103 от ЗДвП, вр. чл.47, ал.3 от ППЗДвП, съобщават от държавното обвинение, като отбелязват, че случаят е особено тежък.

От прокуратурата представят и подробностите по случая. По време на разследването е установено, че обвиняемият, споменаван в съобщението с инициалите О.А., е шофирал автобуса, в който са пътували още 48 чужденци, 47 от които са се качили в автобуса на 24 август 2022 г. вечерта в гориста местност край Малко Търново. Те са влезли на българска територия в нарушение на закона.

Съдът потвърди присъдите на тримата сирийци с автобуса, убил двама полицаи в Бургас

Съдът потвърди присъдите на тримата сирийци с автобуса, убил двама полицаи в Бургас

Знаковият случай за трафик на мигранти бе разгледан на втора инстанция

Превозното средство се движело в посока Бургас, като по пътя шофьорът не се подчинил на два пъти на подадени със "стоп" палка сигнали на служители от граничните полицейски управление (ГПУ) в Малко Търново и в Бургас - на контролно-пропускателни пунктове при с. Крушевец и м. "Пода". Той многократно не се е подчинил и на сигнали, подавани от полицейски автомобил, преследващи автобуса по време на движението му към и в Бургас. След навлизането на автобуса в града служителите от "Гранична полиция" предупредили колегите си от Областната дърекция на МВР. Пръв на сигнала се отзовал патрулът на полицейските служители Йордан Илиев и Атанас Градев, посочени от прокуратурата с инициали - Й.И. и А.Г. Автомобилът им бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички необходими реквизити. Полицаите били на кръстовище с кръгово движение "Трапезица", за да спрат пътническия автобус. Вместо да спре автобуса, Омар Аднан продължил да шофира плавно в най-дясната част на платното с около 78 км/ч, като навлязъл в кръговото, за да избегне спирането на превозното средство на автобуса. В резултат от това сириецът предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейския автомобил и умишлено причинил смъртта на двамата служители на реда. Максималната разрешена скорост на кръговото кръстовище е 40 км/ч.

Предстои Окръжният съд в Бургас да насрочи заседание по делото.