Делото срещу 19-годишния шофьор, причинил катастрофа с двама починали и двама ранени на пътя Пещера-Пловдив е взето на специален надзор от ВКП и Апелативна прокуратура - Пловдив.

Обвиняемият е пуснат под парична гаранция от 2 000 лева и отнета шофьорска книжка.

Ден след катастрофата П.М. е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура - Пловдив за това, че на 11 ноември 2020 г., на път III - 375, км 29 + 500 - Пещера - Пловдив е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишния Т.Б. и на 17-годишния В.В. При катастрофата са пострадали и д Н.Л., на 16 г., и Г.Н., на 17 г.

Младежите били тръгнали да вземат ремонтирана автомобилна гума на лек автомобил, марка БМВ, собственост на обвиняемия.

Петимата спрели за кратко на крайпътна бензиностанцията в с. Кадиево, Пловдивско. След това продължили към Пловдив, като П.М. шофирал с около 100 км/ч.

Свидетелите Н.Л. и Г.Н. гледали в телефоните си, а останалите разговаряли и се смеели. Независимо, че се движел по прав участък от пътя, обвиняемият П.М. изгубил управление над колата, не успял да овладее зигзагообразните движения на задната му част, излязъл от очертанията на пътното платно и в областта на задна дясна врата се блъснал в крайпътно дърво.

Полевите тестове за алкохол и наркотици са отрицателни. Обвиняемият П.М. е млад шофьор, взел е книжка от 31 май 2019 г., не е осъждан.

Досъдебното производство е в активна фаза на разследване. В момента се изчакват единствено резултатите от назначена химическа експертиза, след което предстои конкретизиране на обвинението и приключване на разследването.