Софийската градска прокуратура отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат Антон Тодоров, според който са допуснати нарушения на Закона за защита на класифицирана информация от началника на кабинета на Президента Иво Христов. Според решението на прокуратурата няма данни за извършено престъпление и недопускане на нарушения на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и Правилника за прилагане на ЗЗКИ (ППЗЗКИ).

В сигнала Тодоров се посочва, че при изпълнение на възложените му функции в качеството на член на "Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет", се е запознал със секретна шифрограма от Посолството на България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, които всъщност нямал достъп до секретна информация, установено от ДКСИ.

По случая прокурор от СГП е извършил лична проверка, при която е установено, че на 26 февруари 2017 г. в администрацията на Президента е постъпила грама от външното министерство, която съдържала класифицирана информация - "държавна тайна", маркирана с гриф за сигурност "секретно". Документът бил адресиран до Христов и е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на Президента Димитър Стоянов.

В хода на проверката е установено, че макар в документа да е посочено име на получател - Иво Христов - началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов нямал достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения. Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация, не задължавал служителите от регистратурата да му го предоставят.

Установено е още, че независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай, че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

В администрацията на Президента са спазени всички изисквания на ЗЗКИ и ППЗЗКИ и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея.