От днес, 22-ри, до 27 януари "Пътна полиция" започва специализирана акция за контрол на скоростта в и извън населените места. Операцията ще продължи с акцент една седмица - до 27 януари.

Новата операция, която започва веднага след предишната, е провокирана от негативните резултати, установени миналата седмица. Полицейските екипи ще бъдат съсредоточени освен на изходите и входовете на градовете, но и в самите населени места.

Общо от началото на годината са засечени над 1 милион нарушения на скоростта. Драстични превишения се отчитат точно в градовете - случаи с над 100 км/ч над ограничението, което е наистина опасно и безразсъдно поведение на пътя. 1400 водачи без колан или каска са засечени за седмица.

Само за седмица са установени са над 1400 нарушения, 53-ма шофьори, седнали зад волана след употреба на някакви наркотични вещества и още 142-ма употребили алкохол.

Проверени са 37 000 моторни превозни средства и над 44 000 шофьори и други участници в движението.

Тревожно е, че в малките населени места само за една седмица са засечени 197 души, които са шофирали без документи или са били неправоспособни. Това нарушение се наблюдава изключително заселено именно в малките населени места.