По данни на Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", към 12 юни тази година в България са регистрирани общо 870 ХИВ-позитивни лица.

Това са данни на Министерство на здравеопазването, представени по време на отчет на координационния комитет.

70% от новорегистрираните ХИВ-позитивни са открити в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН, които действат вече 4-та поредна година.

За първото четиримесечие за тази година в кабинетите са били изследвани общо 11 419 лица, а по предварителни данни към края на миналия месец в страната над 100 000 души са си направили изследване за СПИН.

В страната ще бъдат открити 28 работни места за регионални мениджъри по туберкулоза и 56 места за медицински сестри, чиято основна дейност ще бъде проследяването в продължителна фаза на лечение на пациентите с туберкулоза, откриването на нови пациенти и намаляването на относително високия им процент.

За 2007 година са регистрирани 2 839 нови болни с туберкулоза, от които 295 деца

Това одобри на работното си заседание Националният координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза.

За целта България получава близо 2 милиона евро от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза, малария по програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България".

Министерство на здравеопазването ще пусне конкурс до средата на идния месец на интернет страницата си.
Ще бъде избиран медицински персонал, който и в момента работи по проблемите с туберкулозно болните в България.

28-те областни мениджъри ще работят в 28 вече избрани специализирани болници за активно лечение на белодробни болести, областни диспансери по „Пневмо-фтизиатри заболявания" и областни многопрофилни болници за активно лечение.

Членовете на националния координационен комитет одобриха и 17 областни центъра, в които ще стартират дейности сред уязвими групи по програма „Подобряване на контрола над туберкулозата в България до 2010 година".

Сред уязвимите групи са представители на циганската общност, с които ще се работи в 13 общини, лица, употребяващи наркотици в 10 общини и бежанците и лицата, търсещи закрила. Ще бъдат включени и децата на улицата

Сред уязвимите групи са представители на циганската общност, с които ще се работи в 13 общини, лица, употребяващи наркотици в 10 общини и бежанците и лицата, търсещи закрила.
Ще бъдат включени и децата на улицата.

Координационния комитет за борба със СПИН и туберкулоза одобри и предложение за проект „Укрепване на националната програма за туберкулоза в България", с който страната ни кандидатства за средства от Глобалния фонд на стойност 10,5 милиона евро.

Програмата е за периода 1010 - 1014 г. и ще обхваща 5 оперативни цели, сред които намаляване на разпространението на туберкулозата в затворите в България, повишаване на ефективността на диагностиката и лечението на туберкулозата в България и разширяване на достъпа до грижи за туберкулоза за групите във висок риск - емигранти, лица с алкохолна зависимост, бежанци и търсещи убежище, млади хора в риск и инжекционно употребяващи наркотици.

По данни на Националния център за здравна информация за 2007 година са регистрирани 2 839 нови болни с туберкулоза, от които 295 деца.
Най-висока е заболеваемостта в Кюстендил, където средно заболяват около 77 души на 100 000 население.

За сравнение през 2006 г. са били регистрирани 30121 нови болни, т.е. от статистическа гладна точка заболеваемостта в страната е намаляла. В момента тя е приблизително 39 души но 100 000 като средна стойност за страната.