Над 1000 машини чистят пътищата в районите със снеговалеж към момента. Екипите не са спирали работа, но валежите продължават и пътищата не могат да бъдат изчистени до асфалт.

Шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена със зимните условия и без резки маневри, призовават от АПИ.

Оранжев код за сняг

Оранжев код за сняг

Прогноза за времето

Четири са нивата, на които е разделено почистването на пътна инфраструктура, припомня Агенция "Пътна инфраструктура". Нивата са регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г. АПИ информират, че изискванията са същите в Германия, и в редица други европейски държави.

В първото ниво "А" на поддържане на пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден - магистрали и първокласни пътища и направленията, свързващи съседни области.

Двама са в кома след катастрофата по пътя Варна - Добрич

Двама са в кома след катастрофата по пътя Варна - Добрич

В района са възникнали най-малко 3 катастрофи за деня

Снежната покривка по тези пътища може да бъде 3 см. при снеговалеж за ниво "А". Снегопочистването трябва да стане за максимален срок от два часа от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването до постигане на изискванията за ниво "А" .

При ниво "Б" са пътищата с трафик между 2 000 и 4 000 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 5 см. Срокът са изчистване на платното е 3 часа.

В ниво "В" са пътищата с трафик между 500 и 2000 МПС на ден. Те са с допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж 7 см, които трябва да бъде почистен в срок до 5 часа.

Шестима са пострадалите от верижната катастрофа на пътя Русе - Бяла
Обновена

Шестима са пострадалите от верижната катастрофа на пътя Русе - Бяла

Една жена е в тежко състояние и я оперират

В ниво "Г" са пътищата с трафик по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж там е 10 см., а максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "Г" е 8 часа.