Да се говори за предизвикателствата за националната и международната сигурност не е лесна работа. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на Парламентраната Асамблея на НАТО, която св провежда в София.

Сигурността стана хоризонтална тема, която изисква диалог , изтъкна той. Всяко събитие може да предизвика риск за националната сигурност , посочи министърът. Стоянов акцентира върху дезинформацията. Истината не е новина , коментира още той.

Обществото е благодатна почва за дезинформация, смята Калин Стоянов. Език на омразата от фалшиви профили може да предизвика насилие от непълнолетни в центъра на София, припомни той. Стоянов се обяви за открито сътрудничество. Противодействието на дезинформацията е инвестиция в дългосрочен план, категоричен бе силовият министър.

Като пример за дезинформация той посочи темата за мигрантите. Наблюдава се трайно намаление на мигрансткия натиск към България , декларира МВР шефът. От началото на годината до 10 май са установени 12 342 опита за преминаване на границата ни. Това е със 70% по-малко в сравнение със същия период, както стана ясно от доклада на министъра. Бдителността ни не трябва да намалява, посочи още той. България пази надеждно границата си, категоричен бе силовият министър. След членството ни в Шенген няма промяна в средата за сигурност, похвали се Калин Стоянов.

Той акцентира и върху киберпрестъпленията. Работим по превенция на екстремизъм и тероризма, заяви още министърът. Нападението над словенския премиер е показало уязвимостта на службите за сигурност, по думите му. Без сигурни Балкани няма сигурна Европа, посочи още вътрешният министър.

Натрупали сме необходимия опит в борбата с дезинформацията по време на изборите, по думите му. За момента ситуацията е спокойна, похвали се Калин Стоянов като изтъкна, че се работи съвместно с другите ведомства. Няма да допуснем намеса във вота на 9 юни, успокои той.

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

От началото на годината 12 хил. бежанци са направили опит за незаконно преминаване на границата