МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. От началото на годината до момента 12 хиляди граждани на трети страни са направили опит за незаконно преминаване на границата, за същия период на миналата година - те са 42 хиляди.

Много по-малко са и случаите на задържания във вътрешността на страната, по-малко са и тези на вход и изход. В същото време капацитетът на специалните домове за временно настаняване в МВР са запълнени до 25 %.

Цифрите доказват, че на този етап обстановката е изключително спокойна, коментира министър Калин Стоянов в отговор на журналистически въпрос.

Старши комисар Николай Николов, директор на дирекция "Миграция", поясни механизма за идентифицирането на самоличността на задържаните мигранти и установяването на тяхната възраст. То започва от служителите, които са извършили ареста. В рамките на 24 часа се провеждат беседи със задържаните, преглеждат се документи, които евентуално притежават, записват се данни, които самите те дават.

Следва настаняването им в специалните домове на дирекция "Миграция", където работата с чужденците продължава от екипи психолози, социални работници и други служители, които провеждат интервюта с тях, представители на неправителствени организации, предоставящи първа помощ. При съмнение за възрастта се назначава експертиза в Медицинския институт на МВР, където по костните показатели на китката се определя приблизително възрастта. Тази експертиза са извършва в рамките на няколко дни.

Николов уточни, че престоят в домовете на МВР е до 6 месеца и след установяване на непридружен непълнолетен, се подава сигнал към социалните служби, а при желание за закрила се предава на ДАБ.

По повод журналистическо запитване за получени в МВР сигнали и проверки за противодействие на купения вот Калин Стоянов подчерта, че всекидневно се отчитат резултати от предприетите на територията на цялата страна операции. Според данните от тази сутрин приетите сигнали са 36.

Мигрантският поток ще се засили, прогнозира Илияна Йотова

Мигрантският поток ще се засили, прогнозира Илияна Йотова

Заради новите конфликти в Близкия изток