Пътната полиция е заловила от началото на годината над 2 хиляди шофьори, които са управлявали под въздействие на наркотици и упойващи вещества, съобщи БНР, позовавайки се на МВР.

Само за юли са регистрирани 260 души, качили се зад волана след употреба на наркотици или упойващи вещества. За тях са образувани досъдебни производства.

От началото на годината до 5 август полицията е установила 2161 водачи, които са шофирали под въздействие на наркотици и упойващи вещества. На 936 от тях са приложени полеви тестове.

Заловиха дрогиран шофьор след гонка със столичната полиция

Заловиха дрогиран шофьор след гонка със столичната полиция

В колата имало и 17-годишен, който се нагълтал с хапчета, като видял полицаите

За месец юли КАТ е установил 260 водачи в цялата страна, употребили наркотици. За това им деяние има образувани разследвания.

Специалисти съветват, че след употреба на наркотици или упойващи вещества поне две седмици не бива да се шофира. Тестовете, с които разполага пътна полиция, установяват количества наркотично вещество в тялото с давност поне 15 дни.
При кръвен тест се установява наличие на наркотично вещество до една година назад. Полевата проверка се извършва за 10-15 минути.

КАТ провежда акция за пияни и дрогирани шофьори по Южното Черноморие

КАТ провежда акция за пияни и дрогирани шофьори по Южното Черноморие

Превенция на Пътна полиция

При отказ на проверка за наркотици, може да бъде наложена глоба до 2 хиляди лева, както и автомобилът да бъде отнет за срок от 6 месеца до 1 година.