Над 400 са задържаните лица в рамките на съвместната акция "Бяло" на МВР и прокуратурата срещу наркоразпространението, провеждана в цялата страна, която е с фокус противодействие на разпространението на забранени субстанции около училищата.

Тези данни обявиха говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Петър Тодоров, които проведоха съвместен брифинг в Съдебната палата в столицата.

"Резултатите надхвърлиха очакванията ни. До настоящия момент в качеството на обвиняеми са привлечени над 400 лица, образувани са 254 досъдебни производства за държане и разпространение на наркотични вещества. Извършени са претърсвания на над 300 адреса на територията на цялата страна", влезе в конкретика Сийка Милева.

И подчерта - цифрите на задържаните и образуваните производства се увеличават непрекъснато, като данните биват актуализирани във възходящ план от МВР ежечасно.

Петър Тодоров: 252 са задържаните при акцията на МВР срещу наркоразпространението

Петър Тодоров: 252 са задържаните при акцията на МВР срещу наркоразпространението

Образувани са 220 бързи и досъдебни производства

Над 10 000 дози наркотични вещества от разнообразен тип - от марихуана, през амфетамини и метаамфетамини до кокаин и дизайнерска дрога, са били иззети в рамките на спецоперацията.

Има и драстични случаи - само в един автомобил на криминално проявен били намерени над 100 дози. "Сами може да си направите сметка за какво огромно количество говорим", изтъкна говорителят на главния прокурор.

Освен това - "гора" от марихуана била намерена и иззета в рамките на акцията - над 2700 стръка канабис. "Това е една цяла гора, засята с наркотици."

Задържани са и непълнолетни лица, сред които и 17-годишен ученик, продавал дрога на съучениците си за 50 лева на хапче. "Това дете все още не е завършило средното си образование, а вече е вербувано от наркобандите и включено в мръсния им бизнес", възмути се Милева.

Акцията няма да е спорадична и няма краен срок, като усилията на органите на реда срещу наркоразпространението са постоянни и уверени, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Тарашат домове на наркодилъри в цялата страна, шестима са в ареста

Тарашат домове на наркодилъри в цялата страна, шестима са в ареста

Акция "Бяло" се провежда съвместно от прокурори и полицаи по разпореждане на Гешев

Освен над 400-те задържани, в рамките на действията на МВР са проверени и продължават да се проверяват районите около над 1500 училища в страната, като са извършени проверки и претърсвания и в редица питейни заведения, "наркосборища", а известни лица от кримиконтингета са били разпитани, добави на свой ред главният секретар Петър Тодоров.

Установени са и редица допълнителни престъпления като незаконно държане на оръжие и боеприпаси.

И МВР, и прокуратурата, уверяват - акцията не е инцидентна, като усилията и на двете институции против дилърите са постоянни, а в последните месеци се засилва доброто сътрудничество между полицията и държавното обвинение.

"Общият ни враг е престъпността и нашата отговорност е обща", увери Милева. "Борбата с наркоразпространението е приоритет на МВР и това ще продължи да бъде така. Това не е някаква спорадична акция", увери пък главният секретар.

Гешев обяви война на наркодилърите

Гешев обяви война на наркодилърите

Иван Гешев е разпоредил активизиране по дела, свързани с наркоразпространението