6680 товарни автомобила и 1388 автобуса са проверени у нас в рамките на последната операция на Пътна полиция по линия на TISPOL - Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Проведена е от 9 до 15 октомври, а основният обект на проверките са камионите и автобусите.

От общият брой проверени водачи на товарни автомобили са установени общо 2239 нарушения. На 37 от проверените моторни превозни средства е наложена забрана за движение. За сравнение - в предишното издание на операцията, проведено през юли, проверените товарни автомобили са били по-малко - 4683. Тогава са констатирани 1584 нарушения, а на 23 МПС е наложена забрана да продължат да се движат.

При автобусите, от общия брой проверени превозни средства, са установени общо 315 нарушения. За сравнение, при проверките през юли, броят на проверените возила е почти същият - 1159, но нарушенията са били значително по-малко - 188.

От направения сравнителен анализ се наблюдава увеличение на нарушенията по всички показатели при товарните автомобили с 1,5 пъти, с изключение на нарушенията, свързани с управление след употреба на алкохол, претоварване над допустимата норма. Констатират се нарушения, свързани с управление на товарни автомобили след употреба на наркотични вещества.

При автобусите се наблюдава увеличение на нарушенията, свързани с неизползване на обезопасителни колани, нередовни документи на водача и превозното средство.