Над 800 килограма некачествени рибни и месни продукти са иззели от търговската мрежа инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Русе през миналата година, съобщи БНТ.

Голяма част от храните са били с изтекъл срок на годност или без документи за произход. Те са унищожени, запечатани са и 4 магазина в града. Въпреки редовните проверки, сигналите за развалени продукти не спират.

При 7000 проверки инспекторите по храните засекли 1 600 развалени яйца, 40 килограма некачествен козунак, близо 100 килограма негодно за консумация месо. Иззетото количество риба е най-много- 750 кг. Сигнали за некачествени продукти се подават ежедневно.

Спряха внос на над 2100 т храни от трети страни през 2020 година

Спряха внос на над 2100 т храни от трети страни през 2020 година

През миналата година не са допуснати на пазара в България и ЕС 493 тона от цитрусовия плод

"Качествена е тази храна, която съответства на съответните показатели, които е обявил производителят на етикета като състав и като технологичен процес и документация", поясни главен инспектор в отдел "Контрол на храните" д-р Анна Георгиева.

През 2020 година в Областната дирекция Безопасност на храните в Русе 59 граждани са подали сигнали за некачествена храна. Най-често те са се оплаквали от лош вкус, мирис, консистенция и изтекъл срок на годност на продуктите.