Над 1000 души останаха без ток на 17 август, заради кражба на масло от трансформатори, съобщава БТА. От четири устройства на ЧЕЗ Разпределение България в Петрич са източени 1600 литра масло. Това е предизвикало сериозно повреда в два от трансформаторите и е оставило 1167 клиента на електроразпределителното дружество без ток.

От фирмата са реагирали веднага и са създали необходимата организация за подмяна на повредените трансформатори и осигуряване на алтернативно електрозахранване за засегнатите клиенти.

"Подобни посегателствата увреждат съоръженията и нарушават комфорта на редовните клиенти на дружеството, защото съоръженията не могат да бъдат ремонтирани, а трябва да се заменят с нови", коментира Васил Василев, директор "Експлоатация и поддържане на мрежата" в дружеството, цитиран в съобщение, посочва телеграфната агенция

Василев обяснява, че всяко от съоръженията струва между 15 и 20 хил. лв. и тези средства биха могли да бъдат инвестирани за подобряване на мрежата и услугите.

"Неудобствата за клиентите, обаче, не могат да бъдат компенсирани", изтъква още представителят на ЧЕЗ.

Оказва се, че над 200 съоръжения на дружеството са повредени, именно от кражба на масло в първите седем месеца от годината.В този период е източено над 5500 литра трансформаторно масло на територията, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение.