43-годишната Анжела и 42-годишната Стефка, двете сестри от Свищов, които от 6 години не са напускали дома си и са били изолирани от околния свят, не са освидетелствани за психиатрични проблеми и не са получавали социални помощи, съобщават БНТ и БНР.

Проверките и разследването по случая с двете сестри продължават но към момента няма данни срещу двете жени да е упражнявано насилие и те не са изведени от социалните. След разпитите майка им е освободена.

Сестрите са открити в една от стаите на къщата, а полицията и социалните са ги намерили в неадекватно състояние и мизерни хигиенни условия. Съседите са потресени от случилото се. Медицински екип е установил, че те нямат видими наранявания.

Майка държала насила дъщерите си в дома им в Свищов

Майка държала насила дъщерите си в дома им в Свищов

Жените са открити след сигнал

Пред социалните служби двете жени са заявили, че по тяхно желание не са напускали дома си, не са били принуждавани от 65-годишната им майка. Сестрите отказват лечение, коментира директорът на Социално подпомагане в Свищов Милена Илиева. "Евентуално за необходимостта от принудително лечение решение ще вземе съдът, и прокуратурата води преписка за това. Те са дееспособни. Те не са под запрещение", допълва тя.

Сигналът в полицията подаден от Владимир Петров. Мъжът разказва, че се усъмнил, че в тази къща от години са заключени дъщерите на 65-годишната му съседка Пепа. "Преди четири месеца, видях жената и я попитах къде са ѝ дъщерите, каза че са в София, след няколко дена, че пак са тръгнали и взех да се усъмнявам", обяснява той.

"Те се държат много особено. Не мога да си обясня нейното поведение предвид това положение, в което се намират дъщерите ѝ. Трябвало е да потърси помощ", смята съседката Манчева. Силвана, също съсед, допълва: "Външно жената изглежда много скромна, тиха!"