Надзирателите от затвора в Белене излязоха с нова подписка към министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Служителите на затвора организират подписка, с която настояват за обективно отчитане, съответно заплащане на полагания труд и допълнително полаган извънреден труд, извън установеното работно време в затвора, както и спазването, респективно обезпечаването на редица субективни права, регламентирани в специалните закони по отношение на служителите на институцията.

Надзирателите  настояват за среща с премиера

Надзирателите настояват за среща с премиера

Протестите продължават, пишат до Борисов, Цачева и Горанов

С подписката надзирателите от Белене искат "честно отчитане, съответно заплащане на положения от всеки един служител допълнителен извънреден труд", съгласно разпоредбите в специалните закони, предвид постановени съдебни решения в полза на служителите.

Подписалите подписката надзиратели дават срок от 1 месец на правосъдния министър Цецка Цачева, в който срок те трябва да получат парично обезщетение за нарушени трудови, икономически права и интереси за 3-годишен период назад, считано от датата на входящия номер на подписка. С ултиматума надзирателите искат и да им бъде изплатена левовата равностойност за непредоставената целево предпазна храна и противоотрови за всяко дежурство (наряд), както и разликата от 0.40 ст. от сумата 1 лев за непредоставени в пълен размер тонизиращи или ободряващи напитки в нощните смени.

20 автобуса и 100 коли с надзиратели тръгват за протеста в София

20 автобуса и 100 коли с надзиратели тръгват за протеста в София

Основните искания са за увеличение на заплатите

Към подписката са се включили 81 служители от затвора в Белене. Тя е адресирана до министъра на правосъдието, главния директор на ГД "Изпълнение на наказанията", началника на Затвора - гр. Белене и председателя на УС на Синдикат на служителите в затворите в България.

Междувременно стана ясно и че недоволството на надзирателите продължава. На 19 март протести пред затворите са насрочени за Бобов дол и Варна. На 21 март ще протестират служителите в затворите във Враца и Ловеч, а на 22 март - и в Пазарджик. Планът предвижда и трети пореден протест в София, пред правосъдните министри на страните от ЕС на 26 март.

Надзирателите протестират на 26 март

Надзирателите протестират на 26 март

Продължават демонстрациите

Ивайло Григоров - член на Синдиката на служителите в затворите, заяви за news.bg, че с настоящата подписка надзирателите за пореден път настояват да има справедливост в системата. По думите му в 12 затвора в страната работното време на служителите се отчита по различен начин. "Това е безобразно, имайки предвид, че става въпрос за един закон", добави той.

Григоров заяви и че надзирателите готвят нова подписка, която всъщност ще постави ултиматум на правосъдния министър и останалите компетентни органи. Към момента тази подписка минава през регионалните сдружения на надзирателите. Очаква се тя да бъде депозирана следващата седмица.