Ръководството на Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) със свое писмо, поиска от Министъра на правосъдието да предостави на синдиката звуковият файл от срещата със синдикалните организации, която Министерството на правосъдието инициира на 3-ти юни 2022г. или лично, с предоставяне на информацията до българските медии, да разкрие съдържанието на разговора от консултациите, съобщават от ССЗБ.

Като повод за това тяхно искане те посочват пълното разминаване на публикуваното от пресцентъра съобщение на сайта на МП, внушаващо постигнати споразумения. Според синдиката това цели да заблуди обществото с ad hoc цитирани приоритети на организацията, като демонстрация на визия и активност на Министерството на правосъдието.

От ССЗБ определиха като смущаващите и недопустими опитите за прехвърляне на отговорност към представителите на синдиката, a с това придаване на комбинирана тежест за неоправданото бездействие на МП, съобразно поети ангажименти и законоустановените правомощия и отговорност на ръководството на министерството.

ССЗБ смята, че искането им ще даде възможност на обществото да си състави собствено мнение относно дейността, становищата, направеното или неизпълнено на задължени по закон субекти осъществяващи представителство на институцията, организиране, ръководство и контрол върху дейността на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", в условията на поддържано твърдение на правителството на Република България за необходимост от реформи в Сектор "Сигурност" и организирани протести, изразяващи мнението на професионалните общности в сектора по темата.

Синдикатът настоява и за спешна среща с Асен Василев. Те искат той да представи свое становище относно предложения за дискусия и консултации за реформи в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана".

Надзирателите се готвят за най-мащабния протест от години

Надзирателите се готвят за най-мащабния протест от години

От 3 юни протестните действия ще се пренесат пред сградите на затворите, арестите и съдилищата