Надзирателите на затворите у нас се подготвят за най-големия си протест от 2018 г. насам.

Четвърти ден екипите на дежурните части в затворите, арестите и звената за охрана на съдебните сгради протестират символично с ленти на униформите, с надпис "Продължаваме протеста", по време на работа.

На 15 май Синдикатът на служителите в затворите в България изпрати писмо до министъра на правосъдието с молба за среща, на която страните да представят своите становища за реформи в сектор.

До момента обаче ръководството на правосъдното министерство отказва да се види с тях, което от бранша тълкуват като неизпълнение на конкретно поети ангажименти, поради което обръщат внимание на обществото и професионалната гилдия върху един сериозен и перманентен риск - липсва визия и план за промени в пенитенциарната система въпреки международната критика по отношение на дългогодишните финансови, структурни и кадрови проблеми.

Надзирателите сложиха протестните значки и ленти пак

Надзирателите сложиха протестните значки и ленти пак

Според синдикалните организации липсва диалог с МВР и МП

Причина за покачването на напрежението сред служителите остава факта, че повече от четири месеца след започване на протестните действия няма яснота по поставените финансови искания, както и отклик на поисканите срещи на Синдиката на служителите в затворите в България и Синдикалната федерация на служителите в МВР с партиите, сформирали управляващо мнозинство.

От бранша посочват, че от 3 юни протестните действия ще се пренесат пред сградите на затворите, арестите и съдилищата. В някои градове проявите ще бъдат организирани съвместно със синдикалните структури на СФСМВР, в които членуват полицаи и пожарникари, съгласно постигнатите договорености за продължаване на общите действия, на двете най-големи синдикални организации в МВР и МП.

Синдикатът на служителите в затворите в България очаква, че това ще бъде най-големият протест на служители на Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" от 2018 година насам, когато кампанията премина под мотото "Европа и за нас", и се стигна до криза, която влезе в дневния ред на властта, посочват те.

Минимум 25% увеличение на заплатите искат от Синдикалната федерация на служителите в МВР

Минимум 25% увеличение на заплатите искат от Синдикалната федерация на служителите в МВР

Остават в протестна готовност