Софийски градски съд разпитва близки на жертвите на групата за отвличания „Наглите".

Бившият транспортен министър Вилхелм Краус беше първият, който даде показания на днешното съдебно заседание. Той каза, че е писал жалба до министъра на вътрешните работи, след като са отвлекли сина му - Михаил.

Припомняме, Михаил Краус беше отвлечен в края на октомври 2007 г. в София. Първоначално похитителите поискали за живота му 1,2 млн. евро, но той бе освободен на 20 ноември 2007 г. срещу 300 хил. евро откуп.

Преговорите водел другият син на Вилхелм Краус - Антон.

Бившият транспортен министър раздели преговарящите похитители два типа - „класически пример за доброто и лошото ченге".

Няколко дни след похищението на Михаил Краус, семейството му уведомило органите на МВР. Полицията помагала в комуникацията с похитителите като давала съвети за начина на поведение на близките.

Самият Михаил, след като бил освободен, не искал да излиза от вкъщи или излизал само с приятели. "Все още е в много тежка, стресова ситуация", разказа баща му. Той заяви пред съда, че едва ли могат да се намерят думи, с които да се опише стреса, който са изживели и синът му, и цялото му семейството.

Антон Краус разказа как е преговарял с похитителите и как получил отрязания пръст на брат си. Според инструкциите парите за откупа на Михаил Краус трябвало да бъдат оставени близо до кофа за боклук със светлоотразител до околовръстния път около столичния квартал „Младост".

След освобождаването му, Михаил Краус споделил пред близките си, че се чувствал като куче през цялото време. Брат му Антон пък каза, че познавал Даниел Димитров - Данчо Релето и Иван Пайнавелов - Сапата още преди отвличането и знаел, че се занимават с кражба на автомобили.

Левент Чакър - синът на бизнесмена Мехмет Чакър, разказа, че за живота на баща му похитителите поискали 5 млн. евро. Той обаче ги уведомил, че сумата е непосилна и в крайна сметка успял да събере и предаде над 50 хил. евро и около 117 хил. лв. Левент Чакър и брат му хвърлили събраната сума от прозореца на влак, пътуващ от София за Бургас. Двамата следвали инструкциите на похитителите и „предали" откупа близо до гара „Стамболийски".

„Наглите" обаче не били доволни от събраната сума и предупредили Левент Чакър „да не се прави на хитрец". Престъпна група от Пазарджик била смятана първоначално за поръчител на отвличането на Мехмет Чакър. Синът на бизнесмена разказа в съда, че е било заведено дело срещу тази група, но доказателствата били малко, заради което делото било прекратено.

Разпитана бе и майката на Джорджио Марков - Катрин. Тя разказа през сълзи, че след като го пуснали, тя го е изпратила в чужбина, за да може да се отърси по-бързо от преживяното и стреса.

Катрин разказа, че след отвличането, когато Джорджио ходел на кино с приятели, тя събирала близки и познати, които го чакали на всички изходи на киното, а други пък гледали филма с него.

Майката каза още, че е провела собствено разследване. От записите на охранителните камери от нощта на отвличането, тя е видяла номера на автомобила, с който е похитен сина й. Тя тръгнала по следите на джипа БМВ Х5, който се оказал краден от автоджамбазите - Даниел Димитров - Релето, Прокопи Прокопиев - Културиста и Светослав Петков - Лъвицата.

Катрин Маркова съобщила в полицията за разкритията си, но никой не предприел нищо. Тя се е познавала с приятелката на Ивайло Евтимов - Йожко, която по същото време била и с Прокопи Прокопиев - Културиста. Картин разбрала от нея, че Йожко знаел къде живее семейството й. Тя заяви категорично, че това са хората, които са отвлекли сина й. Тя разказа, че след похищението разбрала, че Йожко купил апартамент на името на брат си в курортното селище „Св. Влас" и допълни, че похитителите демонстрирали по-стилен начин на живот.

Катрин Маркова разказа, че стояла много време в автомобила си с парите преди да получи инструкции къде точно да ги остави. Първоначално похитителите поискали 2 млн. евро за свободата на Джорджио. Катрин обаче казала, че не може да събере такава голяма сума и в крайна сметка платила 200 хил. евро.

На другия ден похитителите се обадили, за да й кажат да отиде на бул. „България" и да прибере сина си. Малко след това, „Наглите" отново се свързали с нея, за да се уверят, че Катрин е прибрала Джорджио.

Похитител от „Наглите" говорел като Виктор Калев. Това заяви в съдебната зала бащата на похитения Илиян Цанев - Красимир, който дава показания близо два часа. Той обясни, че според сина му, гласът на единия от пазачите по време на престоя в „къщата на ужасите" бил специфичен и приличал на този на актьора Виктор Калев.

Цанев разказа пред съда, че е бил уведомен за отвличането на сина му от две момчета, техни съседи, които се оказали на мястото на отвличането и дори запречили с кола пътя на похитителите. Те описали двамата похитители и споменали, че единият бил по-едър, а другият - по-дребен.

Двете момчета дали подробни данни за марката и номера на колата, с която Илиян бил отвлечен. Те разказали още, че видели човек на име Любомир Димитров да стои на улицата в близост до гаража в рамките на 15 минути около отвличането.

Красимир Цанев получавал два вида СМС-и от похитителите - едните били интелигентно написани, а другите - грубовати, с грешки и жаргонни изрази. Похитителите използвали и хартия с шаблони за букви, за да дават указания на Красимир Цанев.

Похитителите първоначално поискали откуп от 3 млн. евро, но бащата на отвлечения заявил, че сумата е непосилна за него. Тогава похитителите го накарали да пусне обява във в-к „24 часа" за продажба на микробус, като вместо цената му посочи каква сума за откупа е събрал. Така Цанев пуснал обява за продажба на Мерцедес за 77 хил. евро.

След три неуспешни опита за предаване на парите, бащата платил откуп от 100 хил. евро като оставил парите до пътен знак край пещерата „Леденика". По указания на похитителите, Цанев стигнал дотам с такси от жп гарата във Враца, в което пътувал и негов приятел - Илия Андонов.

„За шофьора на таксито бяхме много странни хора, които спират на всяка табела и сякаш търсят нещо. Сигурно сме му направили много лошо впечатление", коментира Цанев пред съда.

По повод съмнения на отвлечения и неговия баща относно глас на полицай на име Димо, който са чули пред СДВР, от полицията им заявили, че „не е това човекът, когото търсите, не се занимавайте с него".

Бащата първоначално се съмнявал, че зад отвличането стои бивш бизнес партньор на негов приятел. След това от свои познати чул, че съпричастен към отвличането бил бивша барета - Живомир Бакърджиев. Илиян Цанев потвърдил пред баща си, че може да разпознае гласовете на пазачите си.