Агенция "Митници" и нейните служители са предотвратили нелегалния внос на общо 15 000 кг флуорсъдържащи парникови газове през МП Капитан Андреево и МП Малко Търново при пет проверки в периода 2019-2020 г. Поради това, световната митническа организация и Секретариат по озона и UNEP OzonAction (Програма на ООН за околна среда) я наградиха за приноса ѝ в борбата с незаконния трафик на флуорсъдържащи парникови газове и озоноразрушавши вещества, с глобалната награда на Монреалския протокол за митнически и правоприлагащи служители.

Спряните от митниците газове влияят на глобалното затопляне и са контролирани от Монреалския протокол. Газовете, използвани в хладилното оборудване, често са HFC (хидрофлуоровъглеводороди). Те не разрушават озоновия слой, но според регламент на ЕС от 2014 г. имат силен парников ефект и присъствието им на пазара подлежи на намаляване.

С индивидуални награди са отличени МП Капитан Андреево и МП Малко Търново, както и седем митнически служители от двата пункта. Отличията бяха връчени от директора на ТД Митница Бургас Валери Стефанов в навечерието на 7 юли - Професионалния празник на българския митнически служител.

Митничари откриха недекларирана валута за над 1,7 млн. лева в микробус

Митничари откриха недекларирана валута за над 1,7 млн. лева в микробус

Била скрита в кухините на страничната врата и стената на товарното помещение на автомобила