Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет наказа следовател, работил по казуса "Осемте джуджета". Магистратите решиха да намалят заплатата на Нели Тодорова, бивш шеф на следствения отдел в Специализираната прокуратура. Това съобщи правният портал Lex.bg.

Възнаграждението на следовател Тодорова ще бъде намалено с 10% за срок от шест месеца. Решението за налагане на наказанието беше взето единодушно от всичките седем присъстващи членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

През месец август 2023 г. и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предложи за наказание седем магистрати - следователите Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева и на прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Мирослав Илиев и Кирил Пейчинов.

Техни нарушения бяха установени след възложена от Сарафов проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с "Осемте джуджета", включително и проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 5 май 2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Според проверяващите допуснатото бездействие от страна на магистратите е довело до неоправдано забавяне на производствата.

Наказанието на Тодорова е за бездействие, което неоправдано е забавило производството по въпросното дело.

Намалиха заплатата на прокурор, бавил преписки, свързани с "Осемте джуджета"

Намалиха заплатата на прокурор, бавил преписки, свързани с "Осемте джуджета"

Трудовото му възнаграждение е намалено с 20 на сто за срок от 10 месеца