Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува днес седем дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания. Те са срещу четирима прокурори и трима следователи. Всички дисциплинарни производства са по предложение от Борислав Сарафов и идват след проверка на всички прокурорски преписка и досъдебни производства. Това е и аргументацията на Прокурорската колегия да приеме предложението.

Образувани са дисциплинарни производства срещу Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева - следователи в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура; Ивета Маркович - прокурор в Окръжна прокуратура - София; Дилян Деянов - прокурор в Окръжна прокуратура - Перник; Мирослав Илиев - прокурор в Окръжна прокуратура - Бургас и Кирил Пейчинов - прокурор във Военно-окръжна прокуратура - София.

Проверените техни действия (и бездействия) са от времето на съществуването на специализирана прокуратура, при която се разпредели разследването на АКФ "Осемте джуджета".

По време на заседанието Борислав Сарафов е посочил, че в направените от него предложения за образуване на дисциплинарните производства става въпрос за тежки нарушения и бездействие от страна на тези магистрати, което е довело до тежки увреждания на авторитета на прокуратурата.

Отделно от това прокурор Деянов има и образувано дело - че е върнал злато, иззето като веществено доказателства на Петьо Еврото и жена му Любена Павлова.

Едно задочно обвинение за Петьо Еврото, едно свалено и го издирват у нас

Едно задочно обвинение за Петьо Еврото, едно свалено и го издирват у нас

Делата са в Софийска градска прокуратура

Днес колегията изслуша адвоката на прокурор Деянов - Людмил Рангелов. Но въпреки това го отстрани временно от длъжност "прокурор" в Окръжна прокуратура - Перник до приключването на наказателното производство срещу него, но не повече от срока в чл. 234, ал. 8 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Според разпоредбата мерките за процесуална принуда не могат да продължат повече от година и половина при тежки престъпления и осем месеца в останалите случаи.

На 15 август прокуратурата съобщи, че Деянов е обвинен за длъжностно престъпление. Той ще отговаря за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззети като веществени доказателства златни монети по казуса "Осемте джуджета", на лице, което не е трябвало да ги получи. По същото разследване са обвинени и бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова.

Адв. Людмил Рангелов: Истинските виновни по случая "Осемте джуджета" ги няма

Адв. Людмил Рангелов: Истинските виновни по случая "Осемте джуджета" ги няма

Рангелов ще защитава обвинения прокурор по казуса- Дилян Деянов