"Международен панаир Пловдив" трябва да плати 5 по-ниска глоба за рухналия хотел "Вероника" в курортен комплекс "Слънчев ден" край Варна. Това съобщава БНТ.

Припомняме, че 10-етажната сграда се срути на 8 април 2015 г. при извършване на нерегламентирани ремонтни дейности. Под развалините на хотела загинаха четирима работници. Оказа се, че те са наети без трудов договор от лице-фантом.

Към наказателна отговорност бяха привлечени двамата технически ръководители и координаторът по здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -"Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Обвинение бе повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

Магистратите определиха едва 3000 лв. глоба за загубата на четирите човешки живота и за нанесените материални щети.

15 000 лв. бе глобата, която Инспекцията по труда беше наложила на възложителя. Той обаче я обжалва във Варненския районен съд и наказателното постановление бе отменено.

Съдебният състав на районния съд смята, че наетият за разрушаването подизпълнител е трябвало да определи координатор по безопасността, а не възложителят.

Административните магистрати не споделят това мнение. Те смятат, че повече лица носят отговорност за безопасните условия на труд. Сред тях е и възложителят. Съответните органи трябвало да контролират дали проектантът и изпълнителят спазват правилата за безопасен труд. Поради тази причина магистратите оставят в сила глобата на Инспекцията по труда. Те обаче намаляват размера й до 3000 лева.

Решението на Административния съд не може да се обжалва.