Стара сграда се срути и затрупа работник в комплекса „Слънчев ден" вчера вечерта. Това съобщиха за News.bg от полицията във Варна. Комплексът се намира в близост до морската столица, в курорта „Св. Св. Константин и Елена".

От полицията уточниха, че става въпрос за стар хотел, който в момента не е действащ.

Затрупани са още трима работници, като спасителни екипи ги издирват под руините. Не е ясно какво е състоянието им. Руните на сградата са били претърсени с термокамери, но няма признаци на живот.

Все още самоличността им не се разкрива официално от властите.

На мястото са се събрали роднини на работниците и се е стигнало до покачване на напрежението, предаде bTV.

Сигналът за инцидента е подаден вчера около 18.10 часа вчера.

Сградата е била в процес на разрушаване, като за целта е била наета частна фирма. По време на разрушителните дейности е настъпило внезапно срутване. От полицията посочват, че причините за това все още не са ясни.

Загиналият и затрупаните работници са служители в частната фирма. От полицията във Варна подчертаха, че отново става въпрос за трудова злополука - втората за вчерашния ден.

Сн. БГНЕС

Става въпрос за 11-етажния хотел „Вероника", съобщава „Нова телевизия". След разрушаването му, на негово място, е трябвало да бъдат построени апартаменти.

От пресцентъра на МВР информират, че три екипа спасители от РД „Пожарна  безопасност и защита на населението" са включени в търсенето на останалите работници. Към мястото са насочени и допълнителни служители на полицията, спасители и медицински екипи.

По първоначални данни при срутването на постройката са били затрупани четирима работници. Като по данните, с които полицията разполага към момента, единият е загинал на място.

По предварителна информация загиналият е на около 40-годишна възраст от Девня. Той е работил на строежа отскоро, съобщава БГНЕС.

ДНСК незабавно стартира процедура за обследване на авария в строителството в курортния комплекс "Слънчев ден" въз основа на информация, разпространена от медиите за срутил се хотел на територията на комплекса. Към този момент строителят не е спазил изискването по Наредбата за обследване на аварии в строителството за уведомяване на органите на ДНСК и предоставяне на необходимите данни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Процедурата по обследване на авария би трябвало да започне със съставяне на подробен констативен протокол, в който да са отразени всички обстоятелства, свързани със строежа и настъпилата авария, в т.ч. данни за наименованието и предназначението на строежа, датата и часа на аварията, състоянието на строежа преди и след аварията, данни за участниците в строителството и други.

Органите на ДНСК съвместно с органите на общината още днес ще извършат проверка на място, при която ща бъде съставен констативен акт за спиране на строежа.
Въз основа на констативния акт от началника на Регионален отдел „Национален строителен контрол" /РОНСК/ Варна незабавно ще бъде издадена заповед за спиране на строежа, съдържаща задължителни указания за обезопасяване по предписание на правоспособно техническо лице, определено със заповедта.

В тридневен срок от началника на РОНСК - Варна ще бъде издадена заповед за назначаване на техническа експертна комисия, която да установи причините за аварията.
Техническата експертна комисия въз основа на изготвена техническа експертиза съставя протокол за проучване на аварията, включващ и задължителни предписания за ликвидиране на последиците.