Софийският градски съд измени определените от прокуратурата парични гаранции от 1 млн. лв. за задържаните Траян Николов и Калин Методиев по случая Nexo.

Съдът намали техния размер на 150 000 лв. за Николов и 100 000 лв. за Методиев, предава БТА. Потвърдени от съда са наложените от прокуратурата забрани на двамата да напускат страната, тъй като има опасност да се укрият.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, вчера СГС трябваше да се произнесе по жалбите на двамата обвиняеми срещу паричните гаранции от по 1 милион лева за всеки от тях, но съдията, който е трябваше да гледа делото, си направи отвод.

Другите двама обвиняеми - Антони Тренчев и Коста Кънчев, все още се издирват.

Nexo задава 7 въпроса на Гешев и депутати

Nexo задава 7 въпроса на Гешев и депутати

Съоснователите на криптобанката изпратиха писмо до временната разследваща комисия

Според съдебния състав има обосновано предположение Траян Николов и Калин Методиев да са съпричастни към част от обвиненията, които са им предявени. Също така има доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари. Според съда обаче няма доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.