След оповестената акция в офисите на фирмата за международна търговия с криптовалута Nexo са привлечени като обвиняеми четирима български граждани с повдигнато обвинение, за това, че от начало на 2018 г. до 2023 г. на територията на България, Англия, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови са участвали в организирана престъпна група. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане пределите на България.

Това стана ясно на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с вчерашната оповестена акция за криптовалути.

Двама души са обявени за издирване. По данните от граничния контрол излиза, че са в България, но къде ще бъдат заловени, предстои да стане ясно.

Разследването е възложено на екип от следователи, прокурори от СГП и на специалисти от дирекцията "Финансова сигурност" на ДАНС. По делото са претърсени 15 обекта, офиси и жилищни домове. Разпитани са над 20 свидетели, като и в момента се провеждат разпити, а някои от тях са анонимни. Свидетелските показания и доказателствата ще спомогнат за изясняване на цялостната картина такава, каквато е. Приобщени са магнитни носители - компютри, пари и криптоактиви и може би ще се установи стойността на някои от тях.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че са назначени данъчни ревизии. Има данни, че обвиняемите са разполагали с големи финансови възможности с имоти в Дубай, Бахамите, Карибските острови, а някои от тях притежават и яхти. При претърсване на един от домовете били намерени 35 картини на скъпи художници (Салвадор Дали, Пикасо и Анри Матис) и освен това ще бъде назначена съдебно-оценителна експертиза, ще бъде назначено и по делото международен-финансово технологичен отдел на Nexo, като ще се потърси подкрепа от международните партньори на България.

На пресконференцията не стана ясно дали действащи депутати са използвали международната търговия с криптовалута Nexo.

Проверка за финансиране на ПП от свързани с Nexo лица иска Тома Биков

Проверка за финансиране на ПП от свързани с Nexo лица иска Тома Биков

Връзка с фирмата имат бившият депутат Александър Ракшиев и настоящият Настимир Ананиев, по думите му

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че разкриването на този случай е пример за добро междуинституционално сътрудничество, но и добро сътрудничество с партньорите на България. Предметът на разследване онагледява новите проблеми, пред които е изправена прокуратурата в цял свят, посочи Гешев. Той е сигурен, че тежката работа предстои, за да се изяснят всички обстоятелства по разследване на делото. Гешев се надява България да е в световните новини с успехите ни в ИТ сектора, с младите хора и да не сме в световните новини със случаи, които придават негативен облик на държавата.

Директорът на Националното следствие Борислав Сарафов се съгласи с тезата на главния прокурор и добави, че такива деяния и такъв мащаб разследване не може да се провежда само, но доверието, което е изградило следствието е, че поело тежката роля да бъдем авангарда на извършителите на подобни деяния. Това е пример за добра работа на институциите и за отлично международно сътрудничество, каза шефът на НСлС.

"Ние работим срещу педофили, срещу хакери и работим изключително добре по технологичните престъпления и по престъпленията, извършени във виртуалното пространство", подчерта Сарафов. Нашата амбиция и задължение е да се изправим срещу престъпните деяния във финансово-технологичния сектор, които компрометират системата за своя собствена изгода. Такъв сорт деяния подкопава доверието в системата, което оказва дълбоко неблагоприятно влияние върху икономиката, каза още Борислав Сарафов.

Цветослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпление" от НСлС добави, че се разследват и други компании за криптовалути.  При разследването на трансакциите на Nexo са установени някои смущаващи неща: извършвани са трансакции към лице, уличено за терористична дейност на палестинска терористична групировка, установени са трансакции към най-различни криптоборси на адреси, получавани откупи за изнудване, инвестиционни измами и др. Разследват се голям брой трансакции, голям брой криптоадреси на различна лица и различни борси. Има и опити за манипулиране на базари на съответни криптовалути, обясни Василев.

Ръководител на дирекция "Финансова сигурност" в ДАНС Недялко Петков каза, че работи оперативно по случая, но не уточни точно откога.

По делото са събрани доказателства и за среща между ръководството на Nexo и бивш финансов министър - не стана ясно кой. Разследването се сравнява като второ по мащаб след разследването по КТБ. Не може в рамките на 24 часа да се даде пълната информация, уточни Сийка Милева. На двама от участниците в престъпната група са определена мярка за неотклонение "парична гаранция" от по 1 млн. лв.

Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута

Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута

Не е достатъчна регулацията на пазара за криптовалута според Павел Георгиев и Димитър Ганчев