Присъдата на Николай Николов, който уби бившия кмет на врачанското село Михайлово, е намалена от доживотна на така за срок от 19 години, съобщиха от Върховния касационен съд.

Присъдата е окончателна.

Николов, известен с прякора "Лудия" имал стара вражда с кмета, когото след години убил. През 1997 г. Лудия бил хоспитализиран в психодиспансер с диагноза психопатия - тежка степен на асоциално поведение.

Доживотна за убиеца на бившия кмет на село Михайлово

Доживотна за убиеца на бившия кмет на село Михайлово

Убиецът Николай Петков искал да стане управник

През 2001 г. нападнал кмета Цветко Барашки и се опитал да го убие. Причината била, че го смятал за виновен, че му измират животни, че му пречи да си намери работа и още подобни. Първоначалното проявление на омразата било именно неуспешният опит за убийство.

Вкарали го в затвора, но през 2008 г. го пуснали предсрочно.

Сред съселяните си бил известен с това, че е необщителен, лесно избухлив и заядлив.

След изтърпяване на наказанието, желанието за мъст у Николов се засилило още повече. Той обвинявал Барашки за всичките си несгоди. Решил, че бившият кмет заслужава смърт и дори се заканвал пред свои съселяни, че "ще го ликвидира".

Години по-късно - сутринта на 16.09.2014 г. Николов прескочил оградата на двора на къщата на Барашки и се скрил в нишата, водеща към мазето. Той знаел, че бившият кмет е сам, защото съпругата му била в чужбина.

Междувременно стопанинът нахранил животните и отишъл до чешмата. В този момент - при шума от пуснатата вода, Николов излязъл и се приближил в гръб към него. Държал в двете си ръце предварително подготвен сезал.

Прехвърлил връвта през главата на Барашки и започнал да я дърпа силно, преплитайки я под формата на буквата Х зад врата му. Бившият кмет безуспешно се опитвал да се извърти, но накрая залитнал и се строполил по очи на площадката.

Николов изтеглил сезала, прибрал го и бързо избягал към дома си. По пътя обаче бил забелязан от няколко съселяни.

Към края на деня тялото на Барашки било открито от съседите му.

Според експертното заключение се касае за личност, която страда от диссоциално личностово разстройство, с намалени адаптивни възможности, склонен е да прехвърля вината за неуспеха си върху обстоятелствата или върху други хора.

През годините подсъдимият Николов натрупвал омраза и агресия към Барашки, придружена с мисли за отмъщение.

Тези психологически особености на личността и постоянните твърдения на обвиняемия, че не е убиецът и дори не е докосвал Барашки и липсата на разкаяние от извършеното, очертават изключително висока степен на обществена опасност на деянието и дееца, се казва в заключението на експертизата по делото.

Първоначално Николов беше осъден на доживотен затвор от Окръжен съд - Враца и Софийски апелативен съд.

Със сегашното решение на Върховен касационен съд неговото наказание е намалено на деветнадесет години "Лишаване от свобода".