Евродепутатите Илияна Йотова и Емил Радев се разминаха в мненията си за връзката между исканата оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) и излизащия днес мониторингов доклад на Европейската комисия за страната ни.

Припомняме, че снощи ГЕРБ и Реформаторският блок поискаха оставката на ВСС заради скандалите около институцията. Патриотичният фронт пък обяви, че не подкрепя искането. 

В интервю за БНТ от Брюксел евродепутатът от групата на европейските социалисти Илияна Йотова заяви, че според нея искането за оставката на ВСС е отклоняване на вниманието от евродоклада. Тя подчерта, че управляващите дори не са изчакали да видят какъв ще е окончателният доклад. Реакцията на управляващата коалиция и опитът да се прехвърли всичко върху ВСС е малко бягане пред вятъра, коментира социалистката.

Шефът на СГС за исканата от управляващите оставка на ВСС: Вмешателство в съдебната власт

Шефът на СГС за исканата от управляващите оставка на ВСС: Вмешателство в съдебната власт

Все едно съдебната власт да иска оставката на правителството

Евродепутатът от групата на ЕНП Емил Радев пък не намира връзка с доклада. Той обясни, че има връзка между исканата оставка и натрупаните в последно време скандали. По мнението му, фокусът от съдебната реформа в последния месец бил избягал, защото органът, който трябва да се занимава с нея, се занимавал само със скандали.

Запитан дали искането за колективната оставка не е вмешателство в работата на ВСС, Радев е категоричен, че не е. Той се аргументира с това, че изборът дали ще има оставка ще е на самия кадрови орган. По никакъв начин нито управляващото мнозинство, нито парламентът се намесва в работата на съвета. Решението за оставката ще е на самите членове на ВСС.

ГЕРБ нарушили Конституцията с призива към ВСС, ядосан Каракачанов

ГЕРБ нарушили Конституцията с призива към ВСС, ядосан Каракачанов

Парламентът влязъл в скандалите на ВСС

Малко по-рано членът на ВСС Соня Найденова изрази мнение, че призивът за разпускане на ВСС е политическо вмешателство в независимостта на съдебната власт. Според нея парламентът е пропуснал възможността да разпусне кадровия орган през декември, когато са се гласували промените в Конституцията. Тя предположи, че може би народните представители са се „пробудили за промените във ВСС или се търси виновник заради Евродоклада.

Емил Радев обясни, че ако оставката се случи, няма да е прецедент. ВСС е един от ключовите органи, които трябва да провеждат съдебната реформа. Според Радев докладът на Европейската комисия не е толкова критичен, имало и положителни стъпки, включително разделянето на ВСС. Изпълнението на препоръките обаче не можело да стане без активното съдействие на ВСС. Той още веднъж повтори, че скандалите в кадровия орган, борбата между членовете му в последните месеци са отклонили вниманието от съдебната реформа.

Илияна Йотова обърна внимание, че в доклада пише за дейността на ВСС, а не за неговата подмяна. Тя подчерта, че няма такова нещо като колективна оставка – имало различни квоти и всеки сам отговарял за действията и оставката си. Евродепутатката очаква в следващите месеци да има безкраен спор кой си е подал оставката, кой не е и с какви аргументи.

Тя отбеляза и това, че независимо от състава на ВСС през годините, забележките на ЕК са едни и същи. Затова въпросът не бил в самите хора, а в действията им. Различни са били съставите на ВСС, но все нещо не действало така, както бихме искали. По мнението на Йотова, целият проблем е, че няма независимост на властите у нас. Това се било доказало и с последните действия на премиера. Гаранция за независимостта би била промяна на законите, защото ако сега членовете на ВСС бъдат сменени с други хора, парламентът щял да се вкара в дискусия за квотите и пак нямало да има промяна.

Йотова смята, че има много въпроси на дневен ред, на които кадровият орган трябва да даде отговор, но не го прави.

Илияна Йотова изрази съжаление, че днешният мониторингов доклад за България няма да е последен. Това тя откроява като новина от днешния ден. Йотова подчерта, че от доста време се въртим в един омагьосан кръг. Всеки път страната ни изпълнявала нещо, а комисията все искала друго. Липсвали очакваните резултати. Според нея самото условие, при което България се е съгласила да изпълнява мониторинговия механизъм е дълбоко погрешен. Въпросният механизъм се превръщал като приказка без край. Йотова смята, че трябва да има политически консенсус на всички нива, че трябва да се преборим с премахването му. При всички кризи обаче, мониторинговият механизъм щял да продължи още дълго време.

От своя страна Емил Радев допълни, че няма критерии, по които да се определи дали сме изпълнили всички препоръки и дали мониторинговият механизъм ще бъде свален. Нямало яснота на практика какво трябва да изпълнят България и Румъния, за да бъде свален той. Евродепутатът обърна внимание, че мониторинговият механизъм е пряко свързан с шенгенския. Това била и причината все още да не сме влезли в Шенген, защото имало държави, които обвързват двата механизма. Радев предупреди, че това е много опасно в ситуацията на мигрантска криза, защото България и Румъния биха се превърнали в буферни държави.

Той подчерта, че корупция има във всяка държава членка. Ние не сме изключение от правилото и не било правилно да сме сочени с пръст, заключи евродепутатът.