Парламентът влезе в скандалите на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в кулоарите на Народното събрание.

Според него искането за разпускане на ВСС, което дойде вчера от ГЕРБ и зад което застанаха реформаторите, се прави заради доклада на Европейската комисия (ЕК). Това по същество е недопустимо и е нарушение на Конституцията, убеден е патриотът, който е коалиционен партньор на ГЕРБ и РБ.

Намесиха ли се управляващите в съдебната власт?

Намесиха ли се управляващите в съдебната власт?

Евродепутатите Илияна Йотова и Емил Радев са на различни мнения за връзката между доклада на ЕК и искането

Той се ядоса, че всичко у нас се правело заради докладите, идващи от Брюксел. „Докога ще правим пожарни закони заради някакви доклади”, недоумява лидерът на ВМРО. Той иска да види доклад на ЕК и за мафията в Италия и за нейното влияние върху политиката на Рим. Тогава щял да се съгласи за нуждата Брюксел да ни дава съвети.

Каракачанов критикува и намесата на Венецианската комисия за изготвянето на промените в Конституцията. Каква е тази Венецианска комисия, попита още той. Венецианския търговец ли чакаме, недоумява Красимир Каракачанов.

Ако не знаем какво да правим, значи за нищо не ставаме, посочи той и настоя политиците да не правят циркове.

Той критикува и работата на Съвета за развитие на управляващата коалиция, който по мнението му не работел. Затова Каракачанов предлага да се създаде политически орган с представители на четирите партии, които подкрепят кабинета, и там да се обсъждат политическите въпроси, „а не в 5 без 10 да се вадят някакви декларации”.

Според Каракачанов с декларации нищо не се постигнало. Само се налива масло в огъня, изтъкна патриотът.

По думите му сега трябвало да се приемат важните закони - Законът за съдебната власт, Наказателният кодекс. По мнението на Красимир Каракачанов законодателят загубил твърде много време с конституционните промени. Една година се занимавахме с едни точки и запетайки в Конституцията, подчерта лидерът на ВМРО.

Той критикува и истерията, създала се около SMS скандала във ВСС, като попита дали SMS-ите са най-големите проблеми в съдебната власт. Според него явно има няколко крила в съвета, които водели битка.

Да се работи малко по-прагматично, настоява Красимир Каракачанов и отново поиска да няма политически квоти в състава на ВСС.