Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов определи като грубо вмешателство в съдебната власт призива на управляващите членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки.

Това според него е все едно съдебната власт да иска оставката на правителството и премиера.

Само преди около месец в НС сами гласуваха, че този състав на ВСС трябва да изкара пълния си мандат. А сега изведнъж се оказва, че този ВСС едва ли не е виновен за всичките проблеми в страната”, коментира Топалов в сутрешния блок на БиТиВи.

Според него причината за тази реакция на властта е предстоящият доклад на Европейска комисия.

„Защо трябваше да чакаме черновата на доклада и да вървим отново след събитията, да видим, че някой от Брюксел ни казва, че нещо не работи”, запита Топалов.

Замитаме нещата и вървим след събитията, което не говори добре за властимащите, допълни той.

Шефът на СГС призна обаче, че ВСС се е изчерпал и се тресе от скандали от месеци.

Топалов определи като несериозен отказа на Инспекцията по труда съпругата на премиерския съветник Яне Янев – Галя Янева, да бъде уволнена от СГС, тъй като в него нямало мотивировка. Тя е съдебен помощник в съда, но на изпита събра едва 3 точки и не успя да покрие минимума.

"Съпруги и съпрузи има бол. Проблемът е защо системата е допуснала хора с такива знания да влязат вътре, да получават нениски възнаграждения за самата система", коментира Топалов.

По думите му съдебните помощници получават най-високите заплати от съдебната администрация след тези на съдиите и в зависимост от стажа те могат да достигнат около 2000 лева.

„Съдебните помощници, с които сме се разделили, са били препитвани от бившето ръководство на СГС”, подчерта Топалов.

Според него изтеклите записи на бившите му колежки Владимира Янева и Румяна Ченалова са истински.