С помощта на много полицаи бе предотвратен конфликт около гетото в т.нар. Виетнамски общежития в столичния кв."Красна поляна", съобщи bTV. Днес там имаше протест, контрапротест и много представители на правоохранителните органи.

Днес в училище в квартала бе проведена среща, посветена на обитаваните предимно от роми блокове. Живеещите наблизо се оплакват от непрекъснат тормоз и множество престъпления. Те искат гетото да бъде премахнато, а жителите му - разселени.

На срещата дойдоха представители на общината, както и омбудсманът Мая Манолова.

Фандъкова поиска постоянна полицейска охрана при Виетнамските общежития

Фандъкова поиска постоянна полицейска охрана при Виетнамските общежития

Ангажира се и за промяна на проекта за социален център

"Искаме Виетнамските общежития да бъдат разрушени и на тяхно място да не се изгражда никакъв център за социално интегриране", подчерта София Евстатиева, която живее в квартала.

На свой ред Валентин Александров от "Факултета" коментира: "Не се делим българи и цигани, тези хора трябва да бъдат настанени в нормални жилища. Повечето хора не са против ромите, има нагласа политическа да се махне кметът г-н Чакъров". Евстатиева го репликира, че Чакъров е имал три мандата, за да разреши проблема.

От кв."Факултета" тръгна голяма група роми със знамената на партия ДРОМ с намерението да организират контрапротест срещу събарянето на общежитията. Полицаи и жандармеристи обаче ги спряха. На място се виждат и две водни оръдия.

Към момента в квартала няма сблъсъци, но напрежението остава. По-рано днес стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е поела ангажимент пред гражданите за постоянно полицейско присъствие. Столичният градоначалник е настояла и за промяна на плана за изграждане на социален център на мястото на първите пет блока в района на Виетнамските общежития.

Като част от мерките за повишаване на сигурността Столична община ще започне и поетапно изграждане на видеонаблюдение в квартала. По настояване на кмета Фандъкова районната администрация, съвместно с полицията и представители на инициативния комитет на гражданите, ще извършват проверки на адресните регистрации и настанителните заповеди на живеещите във Виетнамските общежития.

Ще бъде направена и проверка на всички настанителни заповеди от 1994 г. насам, като информацията ще бъде предоставена и публично.